Neljandik eestlastest ei tea patareide äraandmise võimalusest

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
60 protsenti inimestest viskab patareisid lihtsalt prügikasti.
60 protsenti inimestest viskab patareisid lihtsalt prügikasti. Foto: Peeter Langovits

Tootjavastutusorganisatsiooni EES-Ringlus tehtud kasutatud patareidega ümber käimise uuringust selgus, et viimase aastaga on teadlikkus võimalusest müügikohas tasuta kasutatud patareisid ära anda kasvanud 14 protsenti.


75 protsenti inimestest teadis võimalusest, et patareide müügikohas saab kasutatud patareisid tasuta ära anda. Mullu oli sama näitaja 66 protsenti. Kõrgeim oli teadlikkus Kuressaares - 92 protsenti ning madalaim Jõhvis - 68 ja Tallinnas - 70 protsenti.

60 protsenti vastanuist tunnistas, et on viimase aasta jooksul patareisid prügikasti visanud.

Teadlikest vastanutest 60 protsenti on kasutanud tasuta äraandmise võimalust, möödunud aastal oli teadlike vastanute seas patareide ära andjaid 52 protsenti. 7 inimest 10st ütlevad, et kasutatud patareisid ei ole tülikas müügikohta tagasi viia.

«Pean teadlikkuse märkimisväärse kasvu olulisteks põhjusteks asjaolusid, et müügikohtadesse kasutatud patareide äraandmine ei ole tülikas, vaid pigem mugav võimalus ja seda, et rohelised kogumiskarbid kauplustes torkavad silma ja neid on harjutud kasutama,» selgitas MTÜ EES-Ringlus juhatuse liige Margus Vetsa.

Kasutatud patareisid saab ära anda kõikidesse müügikohtadesse, mis uusi patareisid müüvad. EES-Ringlus liikmete edasimüüjad on varustatud roheliste kogumiskarpidega. «Kui teie kodukaupluses kasutatud patareide kogumiskarpi silma ei hakka, siis küsige selle asukoha kohta julgelt teenindavalt personalilt,» soovitas Vetsa.

«Täna võetakse tagasi ligikaudu 17 protsenti müüdud patareidest, 2012. aastaks peab see määr tõusma vähemalt 25 protsendini,» märgib Margus Vetsa.

EES-Ringluse ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tehnoökoloogia tudengite tehtud uuringus küsitleti kokku 1762 inimest. Küsimustele vastasid Tallinna, Pärnu, Tartu, Kuressaare, Jõhvi, Viljandi inimesed.

Täpsemat infot kasutatud patareide ja akude käitlemise kohta on võimalik saada patareide infoliini numbrilt 6 484 513.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles