Nädalalõpukodu Lõuna-Eestis

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nauditavad vaated: igal aastaajal avanevad aknaseinast kaunid looduspildid.
Nauditavad vaated: igal aastaajal avanevad aknaseinast kaunid looduspildid. Foto: Mihkel Maripuu

Ühe pere soov omada Otepääl nädala­lõpukorterit täitus mõne aasta eest, kui kaua tühjalt seisnud kuulus toitlustuskoht ehitati ümber hotelliks ja elamuks.



Oma nädalalõppe Nuustaku kandi kuplitel veetnud suusahuviline Tallinna perekond oli tüdinud turismitaludes ööbimisest. Viimaks avanes neil võimalus soetada elamine vastvalminud GMP Clubhotel kompleksi nn ajaloolisse ossa.



Vana majatiib rajati aastail 1957–1961 noore arhitekti Mai Roosma projekti järgi Pühajärve kohvik-restoraniks. «Selle maja kavandaja oli nii mõndagi õppinud sõjaeelsest funktsionalismist: klaasist seinaga teise korruse ees oleva avara rõdu lõpetab samasugune ümar maht nagu Pärnu rannahoonel,» täheldab arhitektuuriajaloolane Mart Kalm.



Vastsed korteriomanikud kutsusid oma uut kodu kujundama sisearhitekt Tiiu Truusi. «Tellija ettekujutus oli midagi muud kui kaks tuba ja väike köök – ta soovis sellest teha avara eluruumi ja magamistoaga nn nädalalõpukorteri, mida iga päev ei kasutata,» räägib Truus.



«Aknad vahetasime nõtkemate vastu välja, tubade vaheseinad võtsime maha ja saime ühe suure, üle kolme meetri kõrguste lagedega piduliku moega ruumi. Köögi asukohta läks uues variandis magamistuba. Sealt pääseb ka rõdule.»



Lisaks avarusele annavad elamisele erilise väärikuse kvaliteetsed viimistlusmaterjalid. Näiteks pesuruumi seinad on kaetud musta marmoriga ja põrand põletatud graniidist plaatidega. Elutoa mustast marmorist aknalaud näib sellesse korterisse ainuõige lahendusena, samuti erilised tammelaudparketist põrandad.



«Tellija tahtis kasutada ajas püsivaid materjale, mis pakuvad silmailu ka mitmekümne aasta pärast, sest maja ise on väärikas, ja koht, kus hoone asub, samuti,» selgitab sisearhitekt.



Helge korteri põhiliselt tumedas värvigammas mööbel on valmistatud eritellimusena. Köögisisustus on Itaalia firmast Porro, magamistoavoodi B&Bst, diivan ja tugitoolid Neiserist.



Ka nimekate autorite disainitud valgustid  on valitud samuti ajas püsivusest lähtudes. Kõik looduslikest materjalidest sisustustekstiilid harmoneeruvad korteriga suurepäraselt. Seni, kuni kunstiteoseid pole seintele pandud, saavad pererahvas ja külalised nautida aknast avanevaid imelisi loodusvaateid, mis alati on kordumatult kaunid.


Kodu kujundamine kestab nii kaua, kuni seal elatakse ja ollakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles