Samost: noorte seas on laste kehaline karistamine tabu

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Laste kehalist karistamist tolereerib pigem keskealine või vanem põlvkond, noorte seas on see tabu, leiab ajakirjanik Anvar Samost.

Ajakirjanik Anvar Samost märkis tänases Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» Sotsiaalministeeriumis ette valmistatavat laste füüsilist karistamist keelavat seadusemuudatust kommenteerides, et ilmselt on kehaline vägivald laste vastu põlvkondlik teema. «Noorte seas on see täielik tabu,» kinnitas ta.

Samost tõi välja, et mõned naispoliitikud on meedias väikest laksu õigustanud ja lisas:
«Ma mõtlesin, et huvitav-huvitav, kui sellise jutuga tuleks keskealine meespoliitik ja ütleks, et peretüli lahendamiseks väike laks abikaasale oleks parem lahendus kui pikaajaline näägutamine, siis mis kohas see meespoliitiks kaks päeva pärast selle avalduse tegemist oleks? Ma arvan, et ta oleks poliitilises surnukuuris. Aga kui lastest rääkida, siis see kõik on absoluutselt nagu okei.»

Ajakirjanik Kalle Muuli lisas, et tema ei suudaks lüüa ei oma ega ühtegi teist last. Samas märkis ta, et laste peksmine on Eestis tegelikult ilmselt suur probleem, ehkki seda jõuab vähe avalikkuse ette. Ta tõi võrdluseks pedofiilid, kes tegutsevad enamasti aastaid, ilma et see kuidagi välja tuleks.

«Ma arvan, et see laste peksmine on nii loomulik ja iseenesestmõistetav asi paljudes kodudes, et keegi ei tule isegi selle peale, et seda mitte teha,» tõdes Muuli. Ta märkis, et plaanitav lastekaitseseaduse muudatus on eelkõige propagandistliku efektiga ja vaevalt otsese mõjuga lapsevanematele.

«Ma ootan seda hetke, kui esimene vägivallatsenud lapsevanem saab oma reaalse karistuse. See oleks ühiskonna väärtushinnangute muutmisel ka väga oluline,» ütles Samost. Ta tõdes koos Muuliga siiski, et vägivaldseid lapsevanemaid on ka karistatud, ent mitte suisa tutistamise või vitsa andmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles