Kennedy 1962: tarbijad raiskavad raha ja kannatavad asjatult

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA president John F. Kennedy tõi esimesena välja vajaduse kaitsta seaduse abiga tarbijate õigusi.
Endine USA president John F. Kennedy tõi esimesena välja vajaduse kaitsta seaduse abiga tarbijate õigusi. Foto: AP / Scanpix
Täna tähistatakse rahvusvahelist tarbijaõiguste päeva, 15. märts on sündmuseks valitud seetõttu, et 1962. aastal pidas sel kuupäeval tarbijate huvide kaitsmise teemal olulise kõne John F. Kennedy. Toona lausutud sõnad on jätkuvalt aktuaalsed.

John F. Kennedy, 15. märts 1962

Täna saatsin Kongressile eriteate tarbijate huvide kaitsmiseks. Kõik meist on tarbijad. Kõigil meist on õigus saada kaitset petturlike ja eksitavate reklaamide ja siltide eest, õigus saada kaitset ohtlike või vajaliku mõjuta rohtude või muude toodete vastu, õigus valida endale sobiv toode konkurentsivõimelise hinnaga.

Ent tänapäeva elu on niivõrd keeruline, et praegused põhikirjalised seadused on nende õiguste tagamiseks ebapiisavad. Tuhanded majapidamistarbed sisaldavad kahjulikke aineid. Igal aastal lisatakse meie toidule või pritsitakse meie viljale uusi kemikaale. Üheksakümmend protsenti tänapäeva ravimiretseptidest kirjutatakse ravimitele, mida kakskümmend aastat tagasi ei tuntudki. Et üks koduperenaine suudaks tänapäeval õigesti ja ökonoomselt majapidamisega tegeleda ja perele sisseoste teha, peab ta olema korraga dietoloog, matemaatik, keemik ja mehaanik.

Praegune juhtkond on juba astunud samme selleks, et tugevdada riiklikku järelevalvet toiduainete, ravimite, liha ja kodulindude üle, muuta maanteed ja lennutrassid ohutumaks, juurida välja petlikke kaubandustavasid, valelikku reklaami, monopole ja kõrgeid kommunaalarveid ning anda tarbijatele paremaid võimalusi osta vähem kulukas kodu ja nautida meelelahutuslikke üritusi.

Ent ära teha on vaja palju rohkem. Esmalt olen Kongressile teinud ettepaneku kehtestada tugevam järelevalve toiduainete, rohtude ja kosmeetika üle. Alates 1913. aastast on Kongressi seadus kaitsnud sigu, lambaid ja veiseid vajaliku mõjuta rohtude vastu. On aeg kehtestada sama kaitse meestele, naistele ja lastele.

Uusi rohtusid paisatakse turule iga päev ilma, et nõutaks tõestust nende ravitoime kohta haiguste puhul, mille puhul neid soovitatakse. Üle kahekümne protsendi alates 1956. aastast kasutusele võetud ravimitest on osutunud oma tootja väidetele osaliselt või täielikult mittevastavaks ja neil on puudunud soovitud mõju.

See tähendab, et inimesed ei raiska ainult raha, vaid ka kannatavad asjatult. Samuti müüakse igal aastal kahe miljardi dollari eest kosmeetikat ilma, et nõutaks selle eelnevat katsetamist. Selle tulemusel on tuhanded naised saanud põletusi ja muid kahjustusi silmadele, nahale ja juustele.

Põllumajandusosakonna kontrolli alt on väljas tervelt viiendik meie söödavast lihast. Käib vilgas maa-alune kauplemine sõltuvust tekitavate barbituraatide ja stimulantidega. Rohtusid, mida võiks müüa lihtsa nime all, müüakse sageli keerulise teadusliku nime all, mis ostja segadusse viib ja rohu hinda kergitada laseb.

Täna jagan Kongressile soovitusi kõigi nende probleemide lahendamiseks. Muude tarbijakaitse juhtumite puhul oleks vaja seadust, mis nõuaks tarbijate teavitamist sellest, kui palju intresse tuleb tasuda, kui nad ostavad kaupa krediidi või järelmaksuga.

Samuti on vaja seadust, mis nõuaks, et uued televiisorid suudaksid vastu võtta seitsekümmend ultrakõrgsagedusega kanalit ja kahtteist VHF kanalit.

Veel on vaja seadusi, mis aitaks võidelda tarbijate huve kahjustavate monopolide ja ettevõtete ühinemiste vastu.

Ükski neist soovitustest ei too kaasa suuri kulutusi. Ent usun, et need võivad omandada tohutu tähtsuse iga Ameerika perekonna heaolu jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles