Naised näevad tulevikku tumedamates värvides kui mehed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised vaatavad tulevikku pessimistlikumalt kui mehed.
Naised vaatavad tulevikku pessimistlikumalt kui mehed. Foto: Panther Media/Scanpix

Naised on majandusliku olukorra paranemise suhtes pessimistlikumad kui mehed, selgub Eestis ja Norras tehtud uuringutest.

Eestis on inimeste tulevikulootusi ehk tarbijate üldist optimismi-pessimismi indeksit arvutanud uuringufirma Faktum & Ariko. Norras avaldas hiljuti sarnase statistika turu-uuringute ettevõte Synovate. Mõlema maa kohta käivad arvud räägivad sellest, et naised usuvad majandusliku olukorra paranemisesse meestest vähem.

Vaid 18 protsenti Norra naistest usub, et nende isiklik finantsseis muutub selle aasta jooksul paremaks. Meeste seas on lootusrikkaid 30 protsenti.

Ka Eestis tehtud uuringud viitavad sellele, et naised näevad tulevikku vastassoost tumedamates värvides. Faktum & Ariko uuringutejuhi Kalev Petti kinnitusel on optimismi indeksi näitajad naiste puhul mõnevõrra madalamad kui meestel. Veel on andmetest ilmnenud, et lõhe meeste ja naiste tulevikuvaadete vahel suureneb pessimismiperioodil ja väheneb veidi siis, kui meeleolud üldiselt paranevad.

Norra panga DnB Nor tarbimisanalüütik Sidsel Sodefjed Jørgensen seostas naiste pessimistlikuma tulevikuvaate sellega, et naised saavad meestest vähem palka. Palka ja ka muid valdkondi puudutavate läbirääkimiste puhul mängivad positiivsed ootused suurt rolli. Seetõttu soovitas analüütik naistel meeste optimismist sissetulekute osas eeskuju võtta.

Petti juhtis aga tähelepanu sellele, et Eestis töötab rohkem naisi ametites, kus palgad sõltuvad riigimeeste tahtest, näiteks õpetajatena, kultuuritöötajatena ja meditsiinis. Seetõttu ei saa nad oma sissetulekut ise kuigi palju mõjutada ja pole ka põhjust positiivsemaks hinnanguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles