Kukkumisoht varitseb töölisi enim tootmistes, garaažides ja ladudes

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kargud.
Kargud. Foto: Raigo Pajula

Tööinspektsiooni kontrollist selgus, et Eesti ettevõtetes varitseb töötajaid kukkumisoht eelkõige tootmisruumide, garaažide ja ladude liikumisaladel.

Kontrollitud kohtadest tuvastasid inspektorid reaalse kukkumisohu igas kümnendas tootmisruumis, laos ja garaažis. Samuti märkasid inspektorid tihti käsipuudeta treppe.

«Trepil liikudes on tasakaalu kaotus lihtne tulema. Seetõttu on käsipuude olemasolu äärmiselt oluline,» kommenteeris inspektsiooni töökeskkonna juhataja Rein Reisberg.

Lisaks tõi Reisberg välja, et ettevõtted peaksid rohkem tähelepanu pöörama ohtlikele astmetele ja kohtadele, kust tööline võib alla kukkuda. «Sellised kohad tuleks kindlasti nähtavalt märgistada ja valgustada,» ütles ta.

Kontrollist ilmnes seegi, et kõige halvem on olukord ettevõtetes, kus on 30-49 töölist. Neis tuli rikkumisi ette keskmisest kolmandiku võrra rohkem ja rikkumised olid ka tõsisemad.

Inspektsiooni selgituse järgi võib sellise suurusega firmades probleemiks olla see, et tihti täidab neis töökeskkonnaspetsialisti kohustusi mõni töötaja oma põhiülesannete kõrvalt. Nii pole töökeskkonna probleemidega tegelemiseks piisavalt aega ja ka erialane ettevalmistus ei pruugi vajadustele vastata.

Kokku kontrollisid inspektorid läinud aasta teisel poolel 200 ettevõtte töökeskkonda. Vaid 11 firmas oli kõik korras. Rikkumisi läks kirja üle 300 ja 17 ettevõttel tuli maksta sunniraha, ühel juhul peatas inspektor ettevõttes töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles