Rohevahetuste hooaeg algab mais

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohevahetus Tartus mullustel Supilinna päevadel.
Rohevahetus Tartus mullustel Supilinna päevadel. Foto: Margus Ansu

Rohevahetused ehk aiandushuviliste kokkusaamised, kus vahetatakse taimi ja muud asjasse puutuvat, saavad tänavu alguse esimesel mail Tartumaal.

Rohevahetuste algataja Anu-Kristin Tara sõnul on Lõuna-Eesti vahetuspäevadega alustamiseks igati sobilik koht, sest kevad saabub sinna varem kui mujale ning mai alguseks on sealsetel aiaomanikel kindlasti juba materjali, mida jagada.

Sel kevadel toimuvate rohevahetuste graafik veel täienisti paigas pole. Tara kutsus aktiivseid aiahuvilisi ise vahetusi korraldama. Selleks tuleb endast Tara juhitavale aiaklubile teada anda ning klubi veebist reeglid läbi lugeda.

Eelkõige tuleb rohevahetuse korraldajal meeles pidada, et osalejad tohivad taimi, paljundusmaterjali ja aiatarbeid ainult vahetada või ära anda. Rahateenimist nendel üritustel ei toimu.

Aiaklubi eestvedamisel on rohelised vahetused toimunud juba kolm aastat ja selle ajaga on välja kujunenud ka tavapärased kevadine vahetuskaup: püsililled, põõsavõsud ja väikesed maitsetaimed. Selline valik võiks Tara arvates huvi pakkuda näiteks hiljuti uutes elamurajoonides endale kodu soetanud inimestele.

See, et enda aiast pole midagi vahetamiseks võtta, ei ole rohevahetusel osalemisel takistuseks. Kaasa võib haarata ka mõne aiandusajakirja, -raamatu. Kui sedagi pole, tasub ikka kohale minna, sest tavaliselt on seal taimi palju ja toojatel on hea meel ka lihtsalt andmise üle.

Rohevahetus

  • Rohevahetus aia- ja taimehuviliste kokkusaamine, mille käigus vahetatakse omavahel või antakse ära oma aia või kodu ilu- ja tarbetaimi, pistikuid, seemneid, sibulaid või juurikaid.
  • Rohevahetused toimuvad tavaliselt kevadel ja sügisel, mai ning augusti eelviimasel nädalavahetusel, kui rohelist vahetusmaterjali on kõige rohkem.
  • Rohevahetuse võib enda juures pidada või korraldada iga soovija, kui ta järgib rohevahetuse reegleid. Neist olulisim on, et vahetus on osalejatele tasuta ja seal ei tohi tegelda müügiga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles