Tarbijakaitse lisas musta nimekirja praakuksi müünud firma

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Tarbijakaitseamet lisas musta nimekirja ettevõtte Puidust Uksed OÜ, mis ei ole täitnud tarbijakaebuste komisjoni otsust.

See puudutas juhtumit, kus tarbija tellis firmalt mullu 27. augustil ehitusjärgus olevale majale neli puidust välisust 1 570 euro eest, teatab amet. Tarbija sai tellitud uksed kätte 12. novembril ja paigaldas need ise 13. ja 14. novembril.

Tarbija väitel ilmnes aga ühel uksel koheselt kaarsus ja sellest tulenev halb ukse sulgemine. Tarbija soovis telefoni teel kaupleja kohaletulekut, kuid vaatamata lubadusele kaupleja kohale ei tulnud. Talvel kiilus teine uks kinni ega olnud avatav. Kevadel 2013 tekkis kahele uksele pragulisus. Tarbija arvates on seega kolm ust praak ja soovib, et kaupleja tagastaks raha. Kaupleja eitab oma süüd, olles seisukohal, et defektid on tekkinud ebakorrektse paigaldamise tagajärjel.

Kaupleja selgitas, et valmistas uksed tisleritööna ega vastuta paigalduse eest. Kaupleja väitel ei ole tarbija esimese kuue kuu jooksul pärast uste vastuvõtmist esitanud ühtegi pretensiooni kvaliteedi kohta. Tarbija väitel esitas ta kirjaliku pretensiooni 24. aprillil, kuna kaupleja suulistele pretensioonidele enne ei reageerinud.

Samuti selgitas kaupleja, et väljasõit objektidele toimub siis, kui kaupleja poolt paigaldatud ustele on antud garantiiteenindus. Juhul kui uksed on paigaldanud tellija, siis väljasõit toimub poolte kokkuleppel. Tarbija poolt saadetud fotode põhjal arvab kaupleja, et lisaks paigaldusvigadele ei ole ustel ilmselt ka kaitset (varikatus jms) võimalike sademete (vihm, lumi) pealesattumise eest. See omakorda mõjutab uste kvaliteeti (kõverdumine, kinnikiilumine, pragunemine jms).

Kasutuskõlbmatud uksed

Tarbija soovis kaebuse läbivaatamist tarbijakaebuste komisjonis. Ta esitas Ehitusekspert OÜ ekspertarvamuse, mille järgi on kolm üle vaadatud välisukseplokki defektsed ja need tuleb asendada uutega. Eksperdid tuvastasid, et ukselengid on paigaldatud nõuetekohaselt, need on kohtkindlad, välja rihitud vertikaalis-horisontaalis ning ilmastik ei ole otseselt ukseplokke mõjutanud. Defektid viitavad sellele, et uste valmistamisel ei ole kinni peetud liimpuidu kiirkuivatamise tehnoloogiast, mistõttu on need kasutuskõlbmatud.

Tarbijakaebuste komisjon nõustus eksperthinnanguga. Samuti on tarbija pretensioon esitatud enne kuue kuu möödumist töö üleandmisest ning kauplejal oli 24. aprillil esitatud pretensiooni alusel kohustus kontrollida tarbija kaebust kohapeal, kaupleja aga seda ei teinud ning lisaks keeldus töö parandamisest või uue töö tegemisest. Kuna tegemist on olulise lepingurikkumisega otsustas komisjon rahuldada tarbija nõude saada Puidust Uksed OÜ-lt tagasi uste ja ekspertiisitasu maksumuse vastavalt 1 570 ja 300 eurot.

Vaata komisjoni otsuseid mitte täitnud ettevõtete nimekirja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles