EPKK: kodumaine liha on kõige värskem ja kvaliteetsem

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaine liha on välismaisest värskem.
Eestimaine liha on välismaisest värskem. Foto: Caro / Scanpix

Eesti Põllumajandus- ja Kaubanduskoda (EPKK) kutsub Eesti tarbijaid üles eelistama kodumaist liha ja lihatooteid, sest need on värsked ja kvaliteetsed.


EPKK tõi oma pöördumises välja, et kodumaist liha süües toetame töökohtade säilimist meie maapiirkondades ja kohaliku majanduse arengut. Veise- ja lambakasvatus on oluline just ääremaade töökohtade kindlustamisel.

Möödunud reedel teatas kauplustekett Rimi, et müüb edaspidi oma kaubamärgi all vaid välismaist sea- ja veiseliha, tuues põhjuseks välismaise lihatoodangu parema kvaliteedi ja suurema tootevaliku.

«Kodumaised lihatooted pole sugugi halvema kvaliteediga ning meie tarbijad hindavad Eesti lihatooteid kõrgelt. Liha kvaliteedi oluliseks määrajaks on liha värskus. Kodumaine liha on alati värskem kui importliha,» kirjutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda oma avalduses.

Rimi väited kodumaise liha madalama kvaliteedi kohta on EPKK hinnangul meelevaldsed ega põhine faktidel või uuringutel. EPKK ei kinnita, et kogu Eestis toodetud liha on väga
kõrge kvaliteediga, kuid samuti pole nende sõnul võimalik üldistada, et importliha on kodumaisest kvaliteetsem.

«Meie lihaveised on kasvanud Eesti puhtas ja mitmekesises looduses ning aretatud spetsiaalselt selleks, et saada pehmet ja maitsvat liha. Tänu vähesele rasvasisaldusele on lihaveiste liha väga tervislik. Meie lihaveisekasvatajad on vägagi teadlikud sellest, et karjakasvatuses piiratud ressursside tingimustes pole 15 aastat olnud piisav aeg, et meie toodang oleks kõrvutatav maailma parima toodanguga,» selgitas põllumajanduskoda.

Eesti sealiha kvaliteeti iseloomustab fakt, et möödunud aastal ühe suurema lihatööstuse kokkuostetud nuumikute rümpadest oli kõrgeima kvaliteediga 53 protsenti (superklass ehk tailiha sisaldus üle 60 protsendi) ja ekstraklassis 44,4 protsenti rümpadest (tailiha sisaldus 55-60 protsenti). Madalama kvaliteediga liha oli vaid 2,6 protsenti rümpadest.

«Selle kõige taustal jääb arusaamatuks Rimi poolt tekkinud olukorra kohta antud ironiseeriv märkus - kas eelistaksite itaalia pastat või eesti makarone. Lihasektoris on sellised märkused tootjatele solvavad,» avaldas EPKK nördimust.

Importliha eelistamise tegelik põhjus on EPKK sõnul tõenäoliselt selle madalam hind ning üldjuhul peegeldab hind ka toote kvaliteeti. Kuna Euroopa Liidus toodetakse veiseliha siseturu vajadustest vähem, siis imporditakse puuduolev kogus põhiliselt Lõuna-Ameerika riikidest.

Mitmed raportid viitavad, et nendes riikides on loomapidamise nõuded puudulikud ning looduskeskkonnale põhjustatakse olulist kahju. Seetõttu on meie veisekasvatajate konkurentsivõime kindlustamiseks hädavajalik tarbijate adekvaatne informeeritus toote päritolu kohta, et ta saaks teha teadliku valiku.

Juhul kui Rimi kasutatav liha on pärit Leedust, siis on EPKK sõnul sealse liha madalama hinna põhjus suuremad toetused põllumeestele. «Tootjad saavad aru, et toodangu hind on müüdava kauba puhul samuti oluline faktor ja sellest aspektist lähtudes on Rimile raske midagi ette heita. Pigem olgu käesolev juhtum meeldetuletuseks Eesti valitsusele, et kohalikke tootjaid ebasoodsamasse olukorda jätvat põllumajanduspoliitikat tuleb muuta,» seisis põllumajanduskoja avalduses.

«Ei saa olla nõus Rimi väitega, et eestimaine liha on halvema kvaliteediga kui välismaine. Kvaliteedi mõiste on lai ja koosneb paljudest faktoritest, millele lõpliku hinnangu annab tarbija, mitte kaubanduskett,» selgitas Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja Lembit Lepasalu.

«Liha on kiiresti riknev toiduaine ja aeg mõjub selle kvaliteedile igal juhul halvasti. Seega on kohapeal toodetud liha alati värskem ja see eelis jääb alati alles, » lisas teadur.

Lepasalu avaldas nördimust, et Rimi ja lihatööstused pole jõudnud kompromissile, mistõttu satuvad surve alla ka kodumaised lihatootjad: «See annab meie põllumehele veel täiendava löögi. Jääb loota, et tarbijad teevad õiged järeldused ja eelistavad siiski eestimaist. Juhul, kui on tegemist hinnasõjaga, viskan õhku küsimuse, milline oleks meie kauplustes lihahind siis, kui müügil poleks kodumaist liha?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles