Emad sooritavad harvemini enesetappe

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Emadus tundub kaitsvat inimesi enesetapu eest: mida rohkem on naisel lapsi, seda väiksema tõenäosusega sooritab ta enesetapu.


Uurimuses jälgiti 1 292 462 Taiwani naist 20 aasta jooksul, et kinnitada sotsioloogi Emile Durkheimi 1897. aastal välja pakutud hüpoteesi, mille kohaselt laste omamine kaitseb enesetapu eest, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Leiti, et kaks last sünnitanud naised sooritasid enesetapu 39 protsenti väiksema tõenäosusega, kolm või enam last sünnitanud naised aga valisid suitsiidi 60 protsenti väiksema tõenäosusega, kirjutas Physorg.

Taiwanis on suitsiid surma põhjusena meeste seas kaheksandal kohal ja naiste seas üheksandal kohal. Enesetappude arv on alates 1999. aastast pidevalt suurenenud. Enamikus lääneriikides on enesetappude arv 1990. aastatest saadik pidevalt vähenenud või olnud vähemalt stabiilne.

Lääneriikides sooritavad mehed enesetapu kolm korda suurema tõenäosusega kui naised, Taiwanil aga kõigest kaks korda suurema tõenäosusega, sest enesetapud on ka naiste hulgas küllalt levinud.

«Leidsime selge seose väiksema enesetappude arvu ja suurema laste arvu vahel, kontrollides esmalt sünnitaja vanuse, perekonnaseisu, haridustaseme ja sünnitamise koha mõju,» kirjutas uurimuse autor Chun-Yuh Yang Taiwani Kaoshiungi meditsiiniülikoolist.

«Emaduse suitsiidi eest kaitsev mõju oli tunduvalt tugevam, kui varem arvati. Tulemused muudab eriti märkimisväärseks see, et uurimuses osalesid noored naised - enamik enesetappe leidis aset enne keskiga.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles