Tulumaksutagastus kulub enamikul igapäevakuludeks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Swedbanki tellimusel uuringufirmas TNS Emor valminud küsitlusest selgus, et tulumaksutagastus kulub enamikul inimestest igapäevakulutuste katteks, kuid varasemast vähem kasutatakse seda näiteks reisimiseks, rohkem aga jällegi võlgade tasumiseks.


Üle poole küsitlusele vastanud inimestest kasutab tulumaksutagastust igapäevaste kulutuste eest tasumiseks ning pangalaenu, muude krediiditoodete ja võlgade kustutamiseks.

Möödunud aastaga võrreldes on maksutagastuse kasutamine võlgade tasumiseks kasvanud 8 protsendilt 11ni. Raha kasutamise erinevad eesmärgid peegeldavad soodustuse saajate erinevat rahalist olukorda ja teadlikkust rahaasjade juhtimisest.

Fakt, et inimestel läheb raha tarvis ennekõike igapäevakuludeks ja võlgade-laenude tasumiseks, näitab, et paljude majanduslik olukord on keeruline.

Võrreldes eestlastega kasutavad muust rahvusest elanikud tänavu tulumaksutagastust oluliselt enam võlgade ja pangalaenude tasumiseks ning rohkem on seejuures kasvanud just võlgade osakaal.

Noored vanuses 18-24 kasutavad tulumaksutagastust võrreldes teiste vanuserühmadega enam igapäevaste kulutuste katmiseks ja võlgade tasumiseks. Võrreldes möödunud aastaga on selline rahakasutus kasvanud 64 protsendilt 80ni. Õppekulude tasumiseks kasutab seda raha vaid 2 protsenti noortest.

Tänavu kasutatakse tulumaksu tagastust vähem kodumasinate ostuks, reisimiseks, hobideks, remondiks.

Kõikides sissetulekurühmades on suurenenud inimeste osakaal, kellel puudub plaan raha kasutamiseks. Arvestades madalat sisenõudlust ja tarbijate ebakindlust, jääb tagastatud summa tõenäoliselt reservi ootamatute väljaminekute tarbeks.

Tulumaksutagastuse pikaajaline säästmine on vähelevinud, vaid 4 protsenti inimestest plaanib tagastatud summa hoiustada või investeerida.

Pooled deklareerijatest saavad tulumaksu tagasi kuni 5000 krooni, 12 protsenti saab tagasi 5000-10 000 krooni ja 6 protsenti saab enam kui 10 000 krooni.

Noortele vanuses 18-24 tagastatav tulumaks on 90 protsendil juhtudest kuni 5000 krooni. Summasid vahemikus 5000-15 000 krooni saavad tagasi valdavalt inimesed vanuses 35-49 ning 50- kuni 65-aastastele tagastatakse enamasti vähem kui 5000 krooni.

Uuringu eesmärgiks oli analüüsida, millised on muutused võrreldes möödunud aastaga tulumaksu tagastuse kasutamisel. Küsitlus viidi läbi uuringufirma TNS Emor poolt telefoniintervjuudena 18-65 aasta vanuste Eesti elanike hulgas 9.-11. märtsil 2010. Küsitluse valim oli 419 vastajat.

Vastajatelt küsiti, kas nad on tänavu esitanud või esitamas tuludeklaratsiooni, kui palju on perel tulumaksutagastust oodata ja kuidas kavatsetakse saadavat summat kasutada. Samuti uuriti raha kasutamist mullu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles