Aprill

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsetaimed.
Maitsetaimed. Foto: Helin Loik / Naisteleht

Puude-põõsaste lõikamisaeg kestab. Aprillis jätkub puude-põõsaste lõikamine. Seda tööd saab teha kuni pungade puhkemiseni, tavaliselt kuu keskpaigani või lõpuni.

Vanad vaarikavarred lõkkesse! Kui vaarika- või pampliistandikust jäid viljunud oksad sügisel välja lõikamata, tuleb seda nüüd teha. Ära tuleks lõigata ka põõsas olevad kidurad varred, sest need nagunii vilju ei näita, küll aga ammutavad taime kasvujõudu.

Aknalaua-aiandus on täies hoos. Valgusküllasel aknalaual saab täie hoo vitamiinirohelise ning avamaa- ja kasvuhoonetaimede ettekasvatamine.

Vajuta üleskerkinud taimed tagasi! Kui lumi on sulanud, heida esimesel võimalusel pilk sügisel istutatud püsikutele, lillesibulatele ja pistokstele, sest maa mitmekordne vaheldumisi külmumine ja sulamine tekitas taimedele külmakergitusi. Kui nüüd taimehakatisi mulda tagasi ei vajuta, võib osa juuri kuivada.

Kraabi puudelt liigne samblik maha! Nii mõneski aias on nuhtluseks puudel pesitsev samblik, vanemate puude tüvedele ja okstele tekib ka märgatavalt korpa. Selliste lisandite kaenlasse peitusid talveks kahjurid, kes soojaga mööda puud laiali jooksevad ja röövretke alustavad. Käbe aednik jõuab veel tüvede ümber maha laotatud kilele või paberile kraabitud sambliku ja koorepuruga ka mõned taimevaenlased kahjutuks teha. Selleks tööks on otstarbekas kasutada jämedast jõhvist harja või karedaid töökindaid.

Pritsi puud ja nende ümbrus karbamiidiga. Kui viljapuud on lõigatud ning samblik ja liigne korp eemaldatud, tuleks võtta prits ning nii puud kui ka neid ümbritseb maapind näiteks 5-7-protsendilise karbamiidi lahusega põhjalikult üle piserdada. Nii oled tänavuse saagi ohtlikke taimekaitsevahendeid kasutamata kahjurite suurrüüstest päästnud.

Maasikapeenarde puhastamine. Kui kuivanud lehed jäid sügisel ajapuuduse või pakasetõrje eesmärgil koristamata, tuleb seda nüüd esimesel võimalusel teha. Praht loomulikult kohe lõkkesse, sest see kubiseb haigustekitajatest!

Aprillis algab istutamine. Puid ja põõsaid võib hakata istutama kohe, kui jää sulanud ja pori kadunud.

Muru ootab hoolitsemist. Aiapidaja igakevadiseks mureks on see, millisena muru lume alt lagedale tuleb. Korralikult külmunud pinnase puhul peaks kamar üsna hea välja nägema, kuid lumevaiba alune sula maa võib üsna armetus seisus olla. Pisielukad on sinna sageli käike ja avausi uuristanud ning mullakuhilaid tekitanud. Nüüd ei jää muud üle, kui esimesel võimalusel pärast pori kadumist muld laiali ajada ja tühikud täita. Lisaks vajavad ärariisumist praht, samblikud ja kulukiht.

Kartulite idandamine. Aprillis on aeg tuua seemnekartulid keldrist sooja ruumi ja alustada nende idandamist. Nii on lootust varem värskeid mugulaid maitsma hakata.

Sõltuvalt ilmastikuoludest võivad nõuanded olla muutunud - päevakohast infot vaata Aiandus.ee-st.  

Allikas: Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles