Juuni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast õitsemist tuleks sirelite ja muude ilutaimede närtsinud õisikud ja õied ära lõigata.
Pärast õitsemist tuleks sirelite ja muude ilutaimede närtsinud õisikud ja õied ära lõigata. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Öökülmade oht ei ole veel möödas. Avamaal peab õrnade taimede kaitseks loor endiselt varuks olema. Maasikatele ja muudele õitsemise ajal õrnadele taimedele võib kaitseks peale panna isegi paksema talveloori.

Lehetäid teevad liiga. Paljud aiapidajad on kohkunud pisikeste rohekate putukate rohkuse üle. Need üllatajad on lehetäid, kellele varasuvine ilmastik meeltmööda. Neist vabanemiseks võiks esmalt võiks proovida vana tuntud nippi ja pihustada lehetäide pesakondi rohelise seebi lahusega.

Karusmarjapõõsad lähevad raagu. Karusmarja ja punase sõstra lehtedele võib mõnel pool olla ilmunud kollase karusmarja-lehevaablase ebaröövikud, kes lühikese ajaga põõsa päris raagu söövad. Selle vältimiseks tuleks kasvõi iga päev oksi kergitada ja lehtede alaküljele piiluda ja paharetid puruks pigistada.

Kui sõstraoksad närbuvad… Sõstarde õitsemise lõpuosas või viljade valmimise ajal võivad mõnel põõsal oksad närtsima hakata. Põhjuseks on sõstra-klaastiiva röövikud, kes oksa seest õõnsaks söövad. Taolised oksad tuleb vähemalt maapinnani ära lõigata ja põletada.

Sõstra-kublatäi muudab lehed punaseks. Kui sõstra lehed lähevad kobruliseks ja punaseks, on lehtede alaküljel tõenäoliselt koha sisse võtnud sõstra-kublatäid, kes imevad seal taimemahla. Kui kahjustatud on üksikud lehed, tuleb need kindlasti ära võtta ja puruks vajutada. Suurema häda korral võiks lehtede alapinda pritsida rohelise seebiga.

Lõika ära närtsinud õisikud ja õied. Pärast õitsemist on mõistlik maha lõigata sirelite ja mitmete teiste ilutaimede närtsinud õisikud ja õied, sest muidu kulutab taim asjatult jõuvarusid seemnete moodustamisele.

Sõltuvalt ilmastikuoludest võivad nõuanded olla muutunud - päevakohast infot vaata Aiandus.ee-st.  

Allikas: Aiandus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles