Vaata, kuidas kasvab: maitsetaimed kesklinnakorteris

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. märts. Basiilik, salat ja till.
26. märts. Basiilik, salat ja till. Foto: Iris Öpik

Märtsi teisel nädalal, täpsemalt 11. märtsil sai Tallinna kesklinnas asuvas korteris aknalauale pottidesse pandud basiiliku-, salati- ja tilliseemned. Vaata, kuidas nende kasvatamine läheb.

26. märts

Seemnetest on sirgunud juba mõnesentimeetrised taimehakatised. Esimesena ehk mõni päev pärast mulda panekut pistis nina välja salat, õige pea pärast seda ka till ning viimasena, 22. märtsil basiilik. Basiilikupotti sai pandud nii tavalist kui sidrunbasiilikut. Kumb neist praegu üles on tulnud, ei oska öelda.

Kas maitsetaimed kasvavad ka edasi sama kiiresti ja millal neid toiduvalmistamisel kasutada võib, saad teada juba järgmisel nädalal.

6. aprill

Möödunud on 10 päeva. Vahepeal on taimed kõvasti sirgunud. Eriti suure hooga kasvab salat. Tillitaimed on veninud pikkusesse. Basiilikupotis on selgelt näha, et üles on tulnud üks kahest - sidrunbasiilik või tavaline. Kahjuks ei mäleta mitte, millised seemned kummale potipoolele külvatud sai. 

Kasta tuleb neid vastavalt vajadusele, et potis ikka mõnusalt niiske oleks. Valgust peaks köögiaknalaual piisavalt jaguma.

5. mai

Kuu aega hiljem on pilt aknalaual hoopis teistsugune. Salatipuhmas on väga võimas, basiilik palju suuremaks kasvanud, kuid till kuidagi õnnetu ja äbarik.

Salatiga oleks peaaegu väga kehvasti läinud. Nädalavahetuseks olin ära sõitnud ja naastes  olid taime lehed longus üle poti servade. Paari päeva ere päike oli oma töö teinud. Kastsin siis teda rohke veega ja lootsin parimat. Salat on aga väga tubli taim - juba õhtuks olid pooled lehed kenasti üles tõusnud ja kaks päeva hiljem ei saa enam arugi, et vahepeal selline kriis oli.

Basiiliku lehed on küll veel väiksed, kuid olen saanud seda juba toitude maitsestamiseks kasutada. Piltide järgi tegin kindlaks, et tegemist on tavalise basiilikuga, mille lehed on ümaramad. Sidrunbasiilik seega kasvama ei läinud.

Nagu ka piltidelt näha, on till väga õnnetu. Ei teagi, kas põhjuseks on liiga palju või liiga vähe vett, liiga palju või liiga vähe päikest. Igaks juhuks vahetasin ka pottide asukohti, et suur salatipuhmas tilli liialt ei varjutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles