Kevadist aiaprügi ei tohi panna olmejäätmete prügikasti

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puulehti ja muid aiajäätmeid on keelatud panna olmeprügi konteineritesse.
Puulehti ja muid aiajäätmeid on keelatud panna olmeprügi konteineritesse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jäätmekäitlusettevõte Ragn-Sells tuletab meelde, et aia-, ehitus- ning suuremõõdulisi jäätmeid ei tohi panna olmeprügi hulka ega ka lihtsalt tavalise kilekotiga prügikasti kõrvale.


«Kevad toob kaasa aiatööd: muru tahab riisumist, oksad lõikamist. Samuti võetakse kevadel ette suuri koristus-, remont- ja ehitustöid. Tuleb aga meeles pidada, et kevadtöödel tekkivad jäätmed tuleb nõuetekohaselt käidelda,» rääkis Ragn-Sells ärijuht Agu Remmelg.

«Puhta elukeskkonna saavutamiseks on oluline tekitada võimalikult vähe jäätmeid ning neid koguda nii, et oleks võimalik suunata maksimaalne kogus taaskasutusse,» lisas ta.

«Puulehti ja muid aiajäätmeid on keelatud panna olmeprügi konteineritesse. Näiteks orgaanilised aiajäätmed - oksad, lehed, okkad, taimed - on taaskasutatav tooraine, millest saab ümbertöötlemisel toitaineterikas muld,» selgitas Remmelg.

«Seepärast palume kõigil, keda ootavad ees aia- ja haljasalade korrastustööd, juba varakult mõelda ka tekkivate jäätmete käitlemisele. Kui aia- ja remondijäätmed visata segaolmeprügi konteinerisse, ei ole neid hiljem võimalik taaskasutusse suunata. Oluline on aga, et väheneks ladestamine prügilatesse, millega on võimalik vähendada keskkonnariske. Valikkogumisega on võimalik ka vähendada olmejäätmete veole tehtavaid kulutusi,» rääkis ettevõtte ärijuht.

Harju- ja Läänemaal on võimalik tellida lehekottide äraveo teenus: haljastusjäätmed tuleb panna läbipaistvasse 150-liitrisisse kilekotti, kotisuu korralikult kinni siduda ja kotid paigutada sõiduteele võimalikult lähedale ja ühte kohta. Ühe koti kaal peab jääma 20 kg piiresse. Kotti võib panna ainult biolagunevaid jäätmeid, nagu lehed, taimejäätmed, muru, sammal, väikesed oksad, õunad jne.

Ragn-Sells soovitab nii eramajaomanikel kui kortermajade ühistutel pöörduda sobivaima lahenduse leidmiseks prügifirma klienditeenindusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles