Homsest tõuseb mähkmete ja hügieenisidemete käibemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mähkmed lähevad aprillist kallimaks.
Mähkmed lähevad aprillist kallimaks. Foto: Lauri Kulpsoo

Homsest tõuseb mähkmete ja naiste hügieensidemete käibemaks 20 protsendile.

Siiani kehtis imikumähkmetele ja hügieenisidemetele vähendatud maksumäär 9 protsenti.

Suurem mähkmepakk, mis praegu maksab näiteks 263 krooni, kallineb seega umbes 26 krooni võrra.

Arvestades, et imikutele on kuus vaja mähkmeid ligi kaks pakki, kujuneb hinnavaheks 52 krooni, aasta peale tuleks ühel lapsevanemal mähkmetele kulutada seega 624 krooni rohkem.

Tuginedes 2007. ja 2008. aasta sündide arvule ja keskmisele mähkmete kasutusvajadusele hindas sotsiaalministeerium, et riigieelarvesse laekub imikumähkmete ostust ligikaudu 30 miljonit krooni aastas rohkem.

Valitsuse sellise otsuse üle avaldas kahetsust MTÜ Eesti Ämmaemandate Ühing. «Mähkmete ja naiste hügieenitoodete käibemaksu tõstmine võib küll riigikassale tähendada 40 lisamiljonit, kuid on selgelt küüniline poliitiline otsus,» seisis nende jaanuaris ministeeriumidele saadetud kirjas.

Otsus vähendatud käibemaksumäära kaotamiseks oli tingitud Euroopa Komisjoni algatatud rikkumismenetlusest imikumähkmete vähendatud käibemaksumääraga maksustamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles