Elektribörsi esimese päeva hind on 38,78

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja Nord Pool Spoti president Mikael Lundin.
Eleringi juht Taavi Veskimägi (vasakul) ja Nord Pool Spoti president Mikael Lundin. Foto: Raigo Pajula

Nord Pool Spot avalikustas kell 14.43 Eesti hinnapiirkonna hinna homseks - 38,78 eurot megavatt-tunni eest.

Soome keskmine hind on homseks kõrgem 44,89 eurot megavatt-tunni eest. Terve Nord Pooli keskmine hind aga 44,94.

1. aprillist tuleb enam kui 200 ettevõttel hakata elektrit ostma vabaturult. Praegu toodavad Narva jaamad suletud turule hinnaga ligi 30 eurot megavatt-tund.

Homme hommikusel ja õhtusel tipptunnil on aga elektrienergia enam kui 50 protsenti kallim kui praegu. Nord Pool andmeil on hind üle 45 euro homme kella seitsmest hommikul kuni kella kaheni päeval. Uus hinnahüpe tuleb õhtul viiest, kestes kuni kella üheksani õhtul.

Et hind kõigub meeletult näitab tõsiasi, et homme kella 11 õhtul kuni südaööni saab börsilt elektrit hinnaga 16,92. Seega on siis elekter peaaegu poole odavam kui meie suletud turu hind.

Nimetatud hinnad on siis müüjate ja ostjate vahel kokkulepitud homseks elektribörsi päevaks.

Elering OÜ elektriturgude arendusjuht Ingrid Arus ütles e24-le, et esimese päeva hinnad ei ülatanud teda. Arus märkis, et ta ootas, et päeva keskmine hind tuleb ühe euro võrra madalam, tema kolleegide arvamus oli vastupidine.

Arus lisas, et esimese päeva hindade põhjal ei maksa järeldusi teha, aga esimese tönädala lõpuks vast on juba põhjust olukorda analüüsida.

Soomes on elekter kallim, vaid hommikuste tipp-tundide ajal on meie hinnatase võrdne.

Arus märkis, et neil tundidel, mil Soomes hind kõrgem, liigub elekter suures mahus mööda Estlinki kaablit Eestist Soome.

Eesti elektriturg avaneb 1. aprillil umbes 30 protsendi ulatuses.

Viimase viie päeva jooksul on Soome turupiirkonna hinnad olnud 41-45 €/MWh ja Leedus alla 35 €/MWh.

Jaanuari keskmine elektrienergia hind oli Soomes selle aasta esimeses kvartalis 71 €/MWh. Leedus oli esimese kvartali keskmine hind 41 €/MWh.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles