Lisaraskus suurendab auto kütusekulu päris palju

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankla.
Tankla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Võttes aluseks 2006. aastal Ameerika Ühendriikides registreeritud ca 251 miljonit sõidukit, tähendab autojuhi või kaasreisija poolekilone ülekaal igas autos enam kui 140 miljonit liitrit lisakütusekulu aastas.


Renault liikluskooli direktori sõnul suurendab ülemäärane raskus auto kütusetarbimist, vahendab

Autonet.ee

. «Juhid ei ole teadlikud, et seos autokoorma raskuse ja tarbitava kütusekoguse vahel on sedavõrd märkimisväärne. Iga lisakilogramm, olgu see siis autojuhi või kaassõitja ülekaal, toob endaga automaatselt kaasa suurema kütusekulu.»

Ülekaal autos võib olla tingitud juhi või kaassõitjate kaalust, kuid samuti võivad selle põhjuseks olla sõidukisse unustatud mittevajalikud asjad - näiteks raamatud, pesuvahendi pudelid või viimasest puhkusest autosse jäänud tarvikud.

«Kasulik on autot ning eriti just pagasiruumi regulaarselt puhastada ja eemaldada kõik igapäevaseks liiklemiseks mittevajalik,» annavad Renault' liikluskooli õpetajad nõu.
Seega kui planeerid väljasõitu ja pakid vajalikku varustust autosse, tasub meeles pidada, kuhu pagas paigutada, et lisakütusekulu oleks minimaalne.

«Kui pagasi kaal on 100 kg ja auto liigub kiirusega 60km/h, kulutab auto 5 protsenti rohkem kütust, kui pagas on pagasiruumis; 8 protsenti rohkem, kui kasutad järelhaagist, ja tervelt 10 protsenti rohkem, kui pagas on katuseboksis!» ütlevad Renault' liikluskooli õpetajad.

Autojuhtidel, kes kasutavad katuseraame, on mõistlik raamid eemaldada, kui neid enam vaja pole. «Sõitmine tühja katuseraamiga mitte ainult ei lisa autole asjatut koormat, vaid vähendab ka auto aerodünaamilisi omadusi,» lisavad Renault' liikluskooli õpetajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles