Lugeja küsib: miks kõlavad raadioeetris ühed ja samad laulud?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadiojaamade muusikavalik ei pruugi kuulajale alati meelt mööda olla.
Raadiojaamade muusikavalik ei pruugi kuulajale alati meelt mööda olla. Foto: SCANPIX

«Olin mõnda aega välismaal ning Eestisse naastes märkasin, et raadiojaamad mängivad pidevalt samu lugusid. Tihti korratakse ühte ja sama laulu, kuigi see pole enam aktuaalne. Maailmas on väga palju muusikat ning pidevalt tulevad uued lood, seega küsimus Eesti raadiojaamadele - miks nii vähe vaheldusrikkust?» küsis lugeja Julia.

Vastab Elmari raadio peatoimetaja Owe Petersell.

Eeldatavasti pole see küsimus tegelikult esitatud silmas pidades raadiot Elmar, sest meie formaat on unikaalne ja hoopis teistmoodi toimiv kui n-ö hitt-raadiote oma. Viimased peavad arvestama sellega, et on palju laule, mida inimesed soovivad kindlasti kuulda, kui raadio mängima panevad. Seepärast tuleb kõiki neid hitte mängida võrdlemisi tiheda rotatsiooniga, et selle laulu saaks kätte nii see kuulaja, kes paneb raadio mängima näiteks hommikul kohvi juues või ka pärastlõunal töölt koju sõites.

Muidugi on ka Elmaris hitid, mis kõlavad teatud perioodil eetris sagedamini kui teised lood, kuid tervikfonoteek on meil väga-väga suur ja see pole sugugi klassikaline skeem, et nii palju erinevaid laule nii nädala kui kuu lõikes ühe raadiojaama eetris kõlab. Aktiivfonoteegi suurus on meil umbes 12 000 laulu.

Kuivõrd Elmar kannab ka missiooni tutvustada uut Eesti muusikat, siis uue laulu lisandumisel mängime me seda 2 nädalat signatuuriga «uus laul» ja seejärel otsustame, millisesse kategooriasse me ta paigutame ja kui tihti ta tulevikus hakkab eetris kõlama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles