Läti jõudis Eestist ette – nende pirukas võeti Euroopas kaitse alla

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlaste sklandrausis sai geograafilise tähise tiitli.
Lätlaste sklandrausis sai geograafilise tähise tiitli. Foto: Wikipedia

Euroopa Komisjon otsustas, et lätlaste traditsiooniline pirukas sklandrausis vastab geograafilise tähise nõuetele. Eestis on sama tiitlit taotletud viinale, kuid siseriiklikud vaidlused alles käivad.

Sklandrausis on väike rukkijahust pirukas, mille täidiseks on kartulid ja porgandid, kirjutab Latvias Online. Komisjoni kinnitusel suurendab geograafilise tähise nimetus  toote turuväärtust, tagades, et see on selgesti eristatav teistest samalaadsetest toodetest või toidust. Lisaks menetleb Euroopa Komisjon ka lätlaste taotlust anda sama kinnitus ka magusale rukkileivale (salinātā rudzu rupjmaize).

Põllumajandusministeeriumist öeldi, et Eestis on Estonian Spirit OÜ esitanud taotluse geograafilise tähise Estonian vodka registreerimiseks. «Kuna taotlusele tuli vastulause, hindas seda põllumajandusministri nõuandev komisjon, mille otsuse kohaselt tuleb taotlust veel täpsustada,» selgitas ministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer. Ta lisas, et Euroopa Komisjonile pole taotlust seega veel esitatud.

Geograafilise tähisega toodete puhul võib olla täpsemalt piiritletud tootmiseks kasutatava tooraine päritolu, valmistamismeetodid, traditsioonilised tavad ja asukoht. Seetõttu on geograafilise tähise eesmärk väärtustada toote kvaliteeti läbi selle päritolu, anda tarbijale paremat infot toote omaduste ja eripära kohta ning kaitsta geograafiliste tähiste nimetusi väärkasutamise eest.

Kui avaneb võimalus registreerida Estonian vodka geograafilise tähisena, võib sellist nimetust kanda viin, mis on toodetud vastavalt tehnilises toimikus sätestatud tingimustele. Tootjaks võivad peale registreerimistaotluse esitanud ettevõtte olla ka teised Eesti ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles