Veldre: inimesed ei tea, mis nende arvutis toimub

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelmid kaaperdavad kontosid. Foto on illustratiivne.
Kelmid kaaperdavad kontosid. Foto on illustratiivne. Foto: Postimees/Scanpix

Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse infoturbe ekspert Anto Veldre rääkis tänahommikuses

Terevisiooni

saates, et inimesed tõmbavad internetist muretult erinevaid programme ja faile alla ega tea enamasti, kui palju sealt viirusi ja muud pahavara kaasa tuleb.



Veldre ütles, et inimesed ei tea, mis nende arvutis toimub. «Seal võivad elada troojalased, sealt võidakse sooritada rünnakuid kas naabrimehe või naaberriigi vastu ja kõigesse sellesse suhtutakse kuidagi väga pealiskaudselt, et mis muga nüüd ikka juhtuda saab,» märkis ta.

Kui küsida, kui paljudel inimestel on olnud arvutiviirused ja kui palju nad on pidanud oma arvutit puhastama, selgub Veldre kinnitusel, et neid inimesi on väga palju.

Ekspert pani inimestele südamele, et kuigi päris iga fail, mida internetist alla tõmmatakse, ei pruugi mingit viirust sisaldada, pole tasuta lõunaid olemas - kui tõmmata alla juba 100 asja, siis sealt saab mingi pahavara kindlasti kaasa.

Olles 15 aastat internetiga tegelenud, teab Veldre väga hästi, et suhteliselt paljud mehed tõmbavad pornot alla. «Järelikult kuhu panna «putukas», mis kodus arvuti ära nakatab - vot sinna pannagi!» ütles ta.

Mida selline «putukas» siis teeb? Veldre sõnul kuulab ta pealt kõike, mida me internetis teeme - läheme panka, putukas kuulab pealt. Kui aga käite pangas ID-kaardiga, siis ei saa teie pangaarvet tühjaks teha, märkis ta.

Veldre sõnul on küberkuritegevus terve tööstusharu. Näiteks saadakse kõigepealt teada ühte populaarset veebilehte pidava inimese paroolid, pannakse tema veebilehele «putukas» ja nakatatakse sellega kõik need arvutid, kust seda lehekülge vaatamas käiakse.

Ekspert meenutas, et Eestis on olnud juhtumeid, kus näiteks telekava levitavad veebilehed olid nakatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles