Professor: ühiskond peab hädas perekonna lapsele appi tulema

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sendid.
Sendid. Foto: Lennart Rikk

Puudustkannatavate perede lapsi aitaks sissetulekul põhinev otseselt lapsele suunatud toetus, leiab Tartu Ülikooli professor Dagmar Kutsar.

Riigikogus toimub täna Sotsiaaldemokraatliku Erakonna eestvõttel olulise tähtsusega riikliku küsimusena arutelu «Võitlus laste ja noorte vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega». Arutelu avab Tartu Ülikooli professor Dagmar Kutsar, kes selgitas Kuku raadio hommikuprogrammile «Ärataja», et kõik lapsed sünnivad rikkana, sest nende rikkust ei saa mõõta rahas. Edasi on täiskasvanute teha, kas lapsel on võimalik areneda.

Kutsari sõnul on maailmas veel küllaltki uus vaatenurk näha last leibkonnast eraldi. Kui perekond on hädas, peab ühiskond tulema lapsele appi. Kutsar toonitas, et oluline on leida moodus, kuidas ühiskonna panus jõuaks kõige otsesemalt lapseni. Mitmete Euroopa Liidu riikide praktika näitab, et võiks olla lisaks otseselt lapsele suunatud toetus või teenus, mis sõltuks vanemate majanduslikust toimetulekust ja oleks otseselt sissetulekutel põhinev.

Kutsar tõdes, et Eestit iseloomustab paraku see, et sotsiaalkulutuste osakaal on peaaegu poole väiksem kui Euroopa Liidus keskmiselt. Ta lisas, et neid väheseid vahendeid on keeruline jagada. Praegune peretoetuste süsteem toimib väga hästi vaid lasterikaste perede puhul.

Ettekannetega riigikogus esinevad täna ka Lastekaitse Liidu president Katrin Saks ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Heljo Pikhof. Kõigilt riigikogu fraktsioonidelt oodatakse ettepanekuid, kuidas aidata raskustesse sattunud peresid ja seal sirguvaid lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles