Rimi importliha ajas talunikud marru

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Rimi ja Säästumarketi otsus hakata müüma imporditud veiseliha ajas loomakasvatajad tõsiselt hirmule - senine niigi kesine turg kuivab seepärast veelgi kokku ja talunikel ei jää muud üle, kui üritada oma loomaliha välismaale müüa või loomapidamisele lihtsalt lõpp teha.


Tartumaa talunikul teeb Rimi poeketi loomalihaimport meele mustaks, sest praegu vahetavad paljud piimakarja lihakarja vastu ning kui piiri tagant hakatakse värsket liha sisse tooma, jäävad tema sõnul paljud inimesed tööta, kirjutab Õhtuleht.

Tartu maamajanduse nõuandekeskuse konsultant Aigar Suurmaa sõnul mõjutab Rimi ja Säästumarketi otsus väga tugevalt meie jalgele tõusvat lihaveisekasvatust - kui praegu jääb tema sõnul pisut puudu, et suudaksime kogu Eesti veiselihavajaduse ise ära katta, siis tuleval aastal pole ka see enam argument, et meie endi veiste liha ei jätku.

Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi juhi Leino Vessarti sõnul ei vasta tõele ka see, et kohalikud kasvatajad küsivad liha eest liiga palju: «Meie müüme lihakehakaalus veise lihatööstusele 35-40 kr/kg, mis on 10-15 krooni odavam kui Lääne-Euroopas.»

Tartu lähedal tõu- ja lihaveisekarja pidava Ere-Kai Lotta sõnul, kes ise saatis just 1,5-tonnise tõupullijuraka Valgevene poole teele, on Poolast toodud kraam kõige hullem - isegi meie lüpsilehma liha olevat sageli kvaliteetsem kui nende lihaveise oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles