Eesti ettevõte lõi iPot’i

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: instablogsimages.com

Hajameelsele lille- ja taimekasvajale sobib koduseks aianduseks Eesti firma loodud arvutiprogrammi abil juhitav elektrooniline kasvatuspott, mis sügisel peaks Amazoni müüki jõudma, kirjutab innovatsiooniajakiri HEI.


«Meil on tõsiseks probleemiks, et liiga palju tellimusi on juba tulnud, enne kui tootmine pole veel lahti läinud,» ütles OÜ Click & Grow juht Mattias Lepp.

Click & Grow tooteks on elektrooniline lillepott, täpsemalt küll suvalise taime sisetingimustes kasvatamiseks mõeldud elektrooniline pott. Pott on plastist ja meenutab oma disainilt natukene Apple Mac Cube'i.

Nagu nimi (Click & Grow - klikka ja kasvata) viitab, tähendab see tarbija jaoks lihtsamal kujul seda, et vajutad poti küljes olevale nupule ja taim hakkab ise kasvama. Potiga kaasasolev arvutiprogramm reguleerib keskkonda, kui vaja, lisab väetist ja vett.

Konkreetne režiim sõltub muidugi ka taimest, kuid osa puhul piisab tõesti ainult nupulevajutusest - kasutajal endal ei ole vaja isegi vett lisada, sest pott kogub niiskust ümbritsevast õhust.

Mõnel potiversioonil on küljes aga ka väike tuluke, mis hakkab vilkuma, andmaks kasutajale märku, et kallaku nüüd vett juurde. Potiga tuleb kaasa taimekassett, milles on seemned ja arvutiprogramm.

Paigaldamine on lihtne. Elektroonilist potti saab USB-pesa kaudu ühendada arvutiga, et laadida lisaprogramme, kui näiteks läheb vaja mõnd eriprogrammi mõne spetsiifilise taime jaoks.

Arvutiprogrammi abil saab jälgida, mis potis parajasti toimub: milline on niiskus, mis leiab aset juurte ümber, milline on toitainete tase. Click&Grow elektroonilised potid ei kasuta kasvatamiseks mulda. Taim ripub omalaadse võrgu peal, juured läbi võrgu.

Võib lausa öelda, et taim ripub õhus ja arvutiprogrammi juhitav automaatika piserdab taime juurte peale vajaduse järgi toitaineid ja niiskust. Säärane kasvatussüsteem ei ole unikaalne, kuid selline terviklik elektroonilise poti süsteem on küll unikaalne.

Firma juht Mattias Lepp ütleb, et otsest konkurenti neil maailmas polegi. Eelnev jutt ei ole teooria või ilus äriide. Tegemist on toimiva tootega. Prototüübid on olemas.

Mitmed maailma juhtivad elektroonikavidinate ja innovatsiooniväljaanded, näiteks Wired, kirjutasid Click & Grow' leiutisest selle aasta märtsi alguses. Müüma hakatakse elektroonilist potti esmajoones Amazoni ja BestBuy võrgupoodide kaudu.

«Nendega kokkuleppele jõudmine nõudis tööd, kuid midagi ületamatult keerukat selles ka polnud,» lisab Lepp. EASi innovatsiooniosaku toetuse abil kindlustab Click&Grow oma tootele vajalikud patendid. Elektrooniline pott peaks jõudma lettidele selle aasta augustis-septembris.

Tootmine toimub Eestis, vähemalt esialgu. Lepa sõnul ettevõte ise tootmisega tegelema ei hakka. Nende pärusmaaks jääb disain, brand'i- ja tootearendus, tootmine peaks tulema allhankijate ning partnerite kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles