Psühholoog: ostuhullus on eestlastel veres

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmanni Hullud päevad.
Stockmanni Hullud päevad. Foto: Karli Saul

Psühholoog ja Akadeemia Nord õppejõud Toivo Niiberg kinnitab, et ostuhullus ja osturalli elavad vaatamata masule rõõmsalt edasi, sest eestlastel on varude soetamine veres ja kui midagi odavamalt saab, võetakse kasvõi võlgu, aga ost ei jää tegemata.

«Tõsimeelne eestlane on endaga väga rahul, kui tal on kodus kindel varu olemas – suhkrukott toanurgas, sool ja tuletikud,» ütles psühholoog Õhtulehele ja lisas, et varude kogumist soodustavad esivanematelt päritud väärtushinnangud.

Seda, et 90 protsenti ostuhulludest on naised, seletab psühholoog nende suure tööstressi ja asjaoluga, et pärast tööpäeva minnakse pigem poodidesse kui koju, kus ootavad väsitavad majapidamistööd. Ostumaaniale on vastuvõtlikumad ka vanainimesed, kellele poodide kammimine on sageli ainsaks suhtlemisvõimaluseks.

Ostuhullusest annavad Niinbergi sõnul märku järgmised käitumisjooned: «Kui te ostate kogu aeg asju, mida tegelikult ei vaja, olete seetõttu sageli võlgades ja oma tuttavatega rahalaenamise pärast tülli pööranud, sest elate ülejõu, ostes liiga kalleid asju, mida ei tohiks endale tegelikult lubada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles