Eelnõu pakub poekilekoti aktsiisiks kolm krooni

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrinas varastati naiselt kilekott, milles alkohoolsed joogid ja õhuvärskendaja. Foto on illustratiivne.
Kadrinas varastati naiselt kilekott, milles alkohoolsed joogid ja õhuvärskendaja. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Valitsus peab homme andma hinnangu eelnõule, millega kehtestataks jaemüügivõrgust soetatud plastkotile kolmekroonine aktsiis.

Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioon, Eesti Reformierakonna fraktsioon ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon algatasid seaduseeelnõu, mille kohaselt maksustatakse kolmekroonise aktsiisiga jaemüügivõrgust soetatud plastkott, eesmärgiga vähendada plastkottide kasutamist ja sellest tulenevat kahjulikku keskkonnamõju, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Eelnõu eesmärk on suunata isikuid plastkottide korduvkasutamisele või keskkonnasõbralikumate alternatiivide eelistamisele, milleks on näiteks riidest kottide kasutamine. Aktsiisi tasumise kohustus on kauplejal, kes aktsiisikauba kliendile võõrandab. Eelnõu kohaselt on aktsiisimäär kolm krooni aktsiisikauba ühiku kohta.

Aktsiisiga maksustatakse vaid need plastkotid, mis on mõeldud klientide poolt müügikohast kauba kaasavõtmiseks. Kõiki muid plastkotte, näiteks prügikotid ja väiksemõõdulised plastkotid, eelnõus sätestatav aktsiis ei hõlma.

Aktsiisist on vabastatud aktsiisikaup, mis võõrandatakse laeva/lennuki pardal või lennujaama/sadama territooriumil, kuhu kliendil on juurdepääs üksnes kehtiva sõidudokumendi alusel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning ka keskkonnaministeerium toetavad põhimõtteliselt plastkottide aktsiisiga maksustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles