Viirustõrje viga muutis paljude firmade arvutid töövõimetuks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Eile õhtul muutis McAfee viirustõrje automaatne uuendus mitmete asutuste ja firmade Windows XP arvutid töövõimetuks.

Intsident tõenäoliselt kodukasutajat ei puuduta - ohustatud olid üksnes tsentraalse viirustõrjega suured süsteemid, teatas Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus.

Eile kell viis õhtul Eesti aja järgi tegi McAfee korporatiivkasutajatele kättesaadavaks viirustõrje uuenduse.

See kustutas Windows XP arvutitest süsteemi tööks olulise faili, pidades seda viirusega nakatunuks ning muutes sellega arvuti kasutuskõlbmatuks. Probleem ei ohustanud Windows 7 ja Vista operatsioonisüsteeme ega servereid.

CERT Eesti infoturbe ekspert Anto Veldre sõnul ei ole McAfee Eestis kõige populaarsem viirustõrje ja loodetavasti pole olukord hull, kuid täpsemalt on probleemi suurust vara hinnata.

«Kesköise seisuga oli teada väiksemaid probleeme üksikutes organisatsioonides, kus IT-meeskonnad tegelesid olukorra lahendamisega.

Kuivõrd enamik Eesti firmasid ja asutusi lõpetasid töö eile õhtul kell viis, siis on administraatoritel olnud aega, et oma süsteemides vead parandada,» selgitas Veldre.

Probleem puudutab põhiliselt neid suurkasutajaid, kes laadisid uuendused alla esimese tunni-pooleteise jooksul pärast ilmumist.

Pihtasaanud arvutil ei tohi lubada restarti teha, muidu muutub taastamine keerukamaks. Juba kannatanud arvutite raviks kulub teatud aeg (10-15 minutit arvuti kohta).

Hetkel on saadaval juba uusimad, parandatud uuendused, mis arvuteid ei ohusta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles