Kuhu panna kevadtööde prügi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtööd
Kevadtööd Foto: Urmas Luik

Keskkonnaamet tuletab meelde, et kevadiste koristustööde käigus tekkinud prügi tuleb liigiti koguda ja õigetesse kohtadesse viia.

Keskkonnaameti jäätmete peaspetsialist Moonika Aunpuu ütles, et koristustööde käigus tekkinud jäätmed tuleks koguda liigiti. Enamasti on kohaliku omavalitsuse jäätmehoolduseeskirjades ära toodud ka konkreetsed kohad, kuhu saab liigiti kogutud jäätmed ära anda.

Liigiti kogutud jäätmeid saab ära anda jäätmejaamades - sõltuvalt jäätmete liigist kas tasuta või väikese tasu eest.

Väiksemas koguses pakendit (nii sega- kui klaaspakend), paberijäätmeid ja patareisid võib viia ka vastavatesse avalikesse konteineritesse.

Romud seaduslikele käitlejatele

Keskkonnaameti andmetel sagenevad kevadeti abipakkumised romusõidukite, elektroonikaromude ning vanametalli äraveoks. Sel juhul soovitatakse aga enne veenduda, kas jäätmete vastuvõtja tegutseb ikka seaduslikult. «Pahatihti on tegu ettevõtjatega, kel puuduvad selleks oskused, käitluskoht ja jäätmeluba,» ütles Aunpuu. «Seadust rikub ka see, kes annab metallijäätmed üle ebaseaduslikule teenusepakkujale.»

Nii-öelda mustalt tegutsejate puhul on ilmselge, et nad kallavad maha romudest eemaldatavad õlid, vedelikud, lasevad õhku konditsioneerides sisalduvad kasvuhoonegaasid ja toimetavad ohtlikke osi ning muid materjale, mida vanametallina ei saa kokkuostupunktidesse üle anda, lihtsalt metsa alla, sest nende käitlemise eest tuleb tasuda. Mitteametlikult tegutseva ettevõtja tunneb Aunpuu sõnul ära näiteks selle järgi, et ennast reklaamides avalikustab ta vaid telefoninumbri ja eesnime.

Seaduslikult tegutsevatele jäätmekäitlejatele on väljastatud jäätmeload, mis asuvad avalikus keskkonnalubade infosüsteemis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles