Trapido: kaalume kolme aktsiisikrooni lisamist kilekoti hinnale

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrinas varastati naiselt kilekott, milles alkohoolsed joogid ja õhuvärskendaja. Foto on illustratiivne.
Kadrinas varastati naiselt kilekott, milles alkohoolsed joogid ja õhuvärskendaja. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Roheliste fraktsiooni kuuluv Toomas Trapido möönab, et kui plaanitav kilekoti aktsiis koti hinnas ei kajastu, võib selle efekt keskkonnateadlikkuse tõstjana kaheldavaks jääda.

Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsioon, Eesti Reformierakonna fraktsioon ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon algatasid seaduse-eelnõu, mille kohaselt maksustatakse kolmekroonise aktsiisiga jaemüügivõrgust soetatud plastkott, eesmärgiga vähendada plastkottide kasutamist ja sellest tulenevat kahjulikku keskkonnamõju.

Aktsiis on kolm krooni, kuid eelnõu sõnastuse järgi ei pea pood sellepärast kilekotte kallimalt müüma hakkama, vaid võib selle asemel lisada veidi hinda hoopis kõigile teistele kaupadele. Nii võib kilekott kassas olla paberkotist ikkagi mitu korda odavam.

«Seda me kaalume praegu, sest see on mitmeti tõlgendatav tõesti,» ütles Roheliste fraktsiooni kuuluv Toomas Trapido vastuseks küsimusele, kas seaduse eesmärgi mõttes poleks mõistlikum ette kirjutada aktsiisi lisamine kilekoti hinnale. «Mõtleme, kas paneme selle sisse,» ütles ta.

Väikesi kilekotte, mida poes puuvilja või piimapaki ümber tasuta panna saab, ei hakata Trapido sõnul maksustama sellepärast, et neil on hügieeni otstarve.

Trapido ei pea õigeks seaduse abil soosida nn biolagunevate kilekottide kasutamist, sest neis on lisaks tärklisele siiski polümeere, mis looduses ei lagune. Samuti on nende lagunevuse määr erinev.

Küll aga laieneb kolmekroonine aktsiis Trapido sõnul lisaks toidupoe kassast ostetavatele kilekottidele ka noile, millesse näiteks riidekauplused iga ostu pakivad.

Aktsiisist on vabastatud aktsiisikaup, mis võõrandatakse laeva/lennuki pardal või lennujaama/sadama territooriumil, kuhu kliendil on juurdepääs üksnes kehtiva sõidudokumendi alusel.

Valitsus toetas eile eelnõu, kuid valitsuse hinnangul võiks kilekottide aktsiisiga maksustamise lisada pakendiaktsiisi seadusesse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles