Tööotsija blogi: rohkem julgust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil

http://parimamet.wordpress.com

ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


33-aastane Lõuna-Eestist pärit Diana Tiks, kellel on omandamisel infoteaduse bakalaureusekraad Tallinna ülikoolist, on varem töötanud õmbleja, koka, müüja ja ostujuhi assistendina. Alates 2009. aasta augustist on ta töötu.

Diana kirjutab:

Olen olnud väga tagasihoidlik kandideerija. Võib olla selle pärast, et juurdlen päris pikalt, kuhu kandideerida. Ilmselt seepärast, et olen nii mitutki ametit pidanud ja on välja kujunenud teatud kriteeriumid, mille järgi teen oma otsuseid. Olen selgeks saanud, millise tööga ma kokku ei sobi.

Tagasiside tööandjatelt on vähene

Ma pole väga paljudesse kohtadesse kandideerinud. Siiani olen püüdnud andmesisestajate, ostujuhi assistendi ja küsitlustöö assistendi kohti, kui ametina välja tuua. Mulle vastati ainult ühest firmast: «kahjuks ei osutunud valituks».

Tagasisidega on selline asi, et vaevalt isegi osatakse muud põhjust välja tuua, kui et vastav haridus või kogemus puudus. Inimesena nad mind ei tunne ju.

Kuidas end presenteerida?

Eelnevast tuleb aga välja tõsiasi, et ju olen ennast vähe presenteerinud, pole oma parimaid külgi välja toonud. Olen läinud nn stampomaduste peale välja, mida paljud kasutavad ja mida  nõutakse, a la - kiire, täpne, kohusetundlik.

Keeleoskus vajab parandamist

Võib öelda, et keeleoskus on suhteliselt nõrk koht minu CV-s. Tööpakkumised, kus on kindlalt nõutud mitme võõrkeele olemasolu, olen vaikselt kõrvale libistanud. Eriti, kui on rahvusvaheline firma. Loomulikult saab ju alati keelt õppida, ent ettevõttel on töötajat kohe vaja.

Olen isegi mõelnud, et äkki on mõnikord saatuslikuks saanud ka minu pooleliolevad õpingud. Ühe magistrandiga rääkides tuli küll nii välja, et vähemalt tema puhul oli see takistavaks asjaoluks.

Tööandja kohta taustainfo kodulehelt

Firmade tegevusala, väärtuste ja muu kohta olen uurinud nende kodulehtede kaudu. Muid allikaid pole kasutanud. Ahjaa, kodu lähedal asuvate firmade olukorra kohta olen küll tegelikult küsinud kohalike elanike käest, kas ja mida teatakse firma sisekliima, tingimuste jne kohta. Pean ütlema, et mõni firma on nagu avatud raamat, teisest ei saa suurt midagi teada.

Firma kodulehelt, kes jättis mulle oma tööpakkumise lausa eelmise postituse kommentaari, saab väga hea ülevaate nende kohta. Kohe tekkisid mul teatud küsimused, huvi asja vastu ja ma kindlasti kontakteerun. Kuna välja oli toodud spetsiifilisem nõuete loetelu, oli lihtne saada parem ülevaade oma sobivusest või mitte sobivusest.

CV-Online`i karjäärinõustaja Ivika Borni kommentaar:

CV-de selekteerimisel võivad isikuomadused tõepoolest hariduse ja kogemuse kõrval tagaplaanile jääda. Ainult sellest ei piisa, kui tood välja, et oled kiire, täpne, kohusetundlik - tõesta näidetega, et see nii ka tõepoolest on.

Kandideerimisel tasub kindlasti olla aus - kui kirjutad, et sinu eelnev töökogemus ei vasta küll täpselt antud kuulutuses kirjeldatule, kuid seda kompenseerib mõni muu oskus/omadus ning sinu suur huvi ja õppimisvõime, siis karuteenet sa endale kindlasti ei tee.

Kui kandideerid mitmele erinevale tööpakkumisele, siis ära saada igale tööandjale täpselt sama CV-d ja kaaskirja. CV on faktipõhine ja seal suurt midagi muuta pole vaja, aga kaaskiri/motivatsioonikiri tuleks kindlasti kirjutada konkreetset tööd ja tööandjat silmas pidades. Iga ametikoht nõuab omaette teadmisi, oskusi ja kogemusi ning neid erinevaid nüansse saad ka oma kandideerimisdokumentides rõhutada.

Kirjutad, et oled kandideerinud näiteks ostujuhi ja küsitlustöö assistendiks. Assistendi ametikohad tähendavad erinevates ettevõtetes väga erinevaid asju.  Seepärast soovitan end kurssi viia ka sellega, millega ostujuht või küsitlusjuht ise igapäevatöös tegeleb.

Nii saad selgeks mõelda, kuidas sina oma oskustega saad näiteks ostujuhti toetada ning millised oskused ja omadused seda toetavad. Lähtuvalt konkreetse ametikoha ülesannetest peaksid üles ehitama ka oma kaaskirja/motivatsioonikirja.

Kaaskiri on ka hea võimalus näidata oma huvi konkreetse tööandja vastu. Mina soovitan uurida lisainfot ettevõtte kohta lisaks kodulehele meedias avaldatud artiklitest ja foorumitest. Kindlasti soovitan viia end kurssi tööandja toodete/teenustega ja kui võimalik, siis tekita ettevõtte külastamisega isiklik kogemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles