Postimüügifirma lubab kergeusklikele hiigeltomateid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalleid «imetomateid» müüb ka Selteret OÜ aianduskeskus, kuid viis korda odavamalt. Kahekiloseid vilju pole Beefmasteri tomatiseemnest kasvavalt taimelt siiski loota.
Kalleid «imetomateid» müüb ka Selteret OÜ aianduskeskus, kuid viis korda odavamalt. Kahekiloseid vilju pole Beefmasteri tomatiseemnest kasvavalt taimelt siiski loota. Foto: Mihkel Maripuu

Juba aastaid tagasi rinnasuurenduskapslite, Esmeralda rikastavate ja õnnetoovate vahendite ning imemaasikatega tuntuks saanud firma Estdirect Office OÜ meelitab nüüd ostjaid «uskumatult maitsvate hiigeltomatitega», mis on asjatundjate hinnangul tegelikult täiesti tavalised.



Postimehe poole pöördus pensionär Hilja Soobik, kes otsustas reklaami nähes imelisi seemneid proovida ning tellis endale 99 krooniga ühe paki. Hinnale lisandus 59-kroonine saatekulu, mis tähendab, et kokku tuli tal tasuda 158 krooni.

Siis aga avastas tema poeg, et Viimsi vallas Miiduranna külas asuvas Selteret OÜ aianduskeskuses on sama sordi ehk siis Beefmasteri tomatiseemned müügil hinnaga 28 krooni pakk.

Tegelikult oli Soobik reklaami suhtes kohe skeptiline. «Naersin selle asja täiesti välja, et kahekilogrammine vili – ei tea, missugune puu see tomat peab siis olema, et ta sellise kõrvitsa üleval peab,» rääkis ta.

Seemned on prooviks ja ühtlasi õppepäevade tarbeks endale soetanud ka Jõgeva Sordiaretuse Instituudi köögiviljade osakonna juhataja kohusetäitja Ingrid Bender, kes arvab, et tegemist on puhtalt raha väljapressimisega.

Tema hinnangul on firma lihtsalt leidnud ühe tomatisordi, mille viljad on tõesti keskmisest suuremad, ega avalda meelega ei reklaamis ega tellimisel selle sordi nime. Bender ise oli sordi kohta telefoni teel aru pärinud ning saanud vastuseks, et selle saab teada siis, kui pakk tuleb.

Estdirect Office OÜ juhatuse liige Leonora Linter kinnitas siiski, et tegemist on erilise sordiga, mis on valmistatud spetsiaalselt nende emafirmale ja mida keegi teine pole saanud sisse osta. «Meil on superseemned, ma oma silmadega Prantsusmaal olen näinud – nagu kõrvitsad,» uhkustas Linter.

Kui reklaami järgi tutvustab Estdirect selle sordi tomatiseemneid Eestis esimest korda, siis Selteret OÜ kaupluse juhataja Maris Paalvelt ütles, et nemad müüvad sedasama sorti juba 2004. aastast. Viljad on tema sõnul sellel sordil umbes 300-grammised.

Linter ütles seepeale, et ega tema ei tea, mida teised müüvad. «Meil on reklaamikontseptsioon antud, mille eest on raha tasutud, muuta ma ei saa midagi,» selgitas ta, kinnitades, et peab vaid emafirma korraldusi täitma. Palju odavama hinna kommentaariks ütles ta aga, et las siis need, kes tahavad, ostavad sealt.

Ingrid Benderi sõnul on ülisuuri tomateid võimalik kasvatada küll, kuid sellega tuleb kõvasti vaeva näha – väga korralikult väetada, piisavalt kasta ning jälgida, et soojustki oleks pidevalt parajalt, aga mitte üleliia palju. Sellistes tingimustes on ka temal õnnestunud keskmiselt 150-grammiste viljadega tomateid 500-grammiseks kasvatada, kuid siiski vaid üksikuid vilju.

Reklaamilubaduse kohta, et taim annab saaki kolm kuud järjest, ütles Bender, et selles pole mitte midagi erakordset – iga tomat annab tema sõnul nii kaua saaki ja annaks veelgi rohkem, kui soojad ilmad kauem jätkuks.

Tarbijakaitseamet on algatanud firma suhtes eksitava reklaami tõttu järelevalvemenetluse ning ootab tänaseks vastuseid küsimustele, millel põhinevad väited, et tomatid kasvavad kahekilogrammiseks ja et sama sordi seemneid teised Eestis ei müü. 

Varasemate kaebuste puhul, mis on puudutanud õnnetoovaid vahendeid või reklaami kohaselt erakordselt kõrgeks kasvavaid maasikataimi, pole amet osakonnajuhataja Hanna Turetski sõnul firmale trahvi teinud - tähelepanujuhtimise järel on Estdirect oma reklaamtekstides sõnastust parandanud.

Samuti lubab firma neile, kes reklaamis lubatud tulemust tomatite kasvatamisel ei saavuta, raha tagastada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles