Lugeja küsib: kas telefon tohib lennukis lennurežiimil olla?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto. Selline näeb välja Embraer E-195.
Illustratiivne foto. Selline näeb välja Embraer E-195. Foto: SCANPIX

Nutitelefonidel on olemas «lennurežiim», mis tähendab seda, et mobiilsideühendus, WiFi, FM-raadio, Bluetooth ja lähiväljaside on välja lülitatud. Samas saab kasutada muid rakendusi, mis ei nõua mobiilsideühendust – saab kuulata muusikat, vaadata videot, mängida mänge. Miks nõutakse paljudes lennukites telefoni väljalülitamist, samal ajal kui õhus olles võib teisi tehnikaseadmeid kasutada?

Vastab lennufirma Estonian Air pressiesindaja Ilona Eskelinen.

Lennu ajal võib telefoni kasutada ainult lennurežiimil.

Õhkutõus ja maandumine on kõige olulisemad lennufaasid, mis nõuavad reisijate täit tähelepanu ning vajadusel juhindumist lennukimeeskonna juhtnööridest ning seega ei tohi sel ajal ka telefoni kasutada. Kui sel ajal peaks juhtuma eriolukord ja mõnel reisijal on kõrvaklapid peas muusika kuulamiseks «lennurežiimil», siis ei ole tal võimalust juhtnööride järgi toimida.

Enne õhkutõusu võib mobiiltelefon olla sisse lülitatud hetkeni, mil kõik lennukiuksed on suletud. Pärast maandumist võib telefoni sisse lülitada kohe, kui reisijate uks on pärast lennuki lõplikku peatumist avatud. Tänapäeva nutitelefonidel on WiFi, Bluetooth ja osal isegi raadiolainetel põhinev Smart TV juhtimisfunktsioon jne, mis võivad lennuki elektroonikaseadmete tööd häirida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles