Kuidas valida pesukuivatit?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesukuivateid ei ole veel väga paljudes Eesti kodudes.
Pesukuivateid ei ole veel väga paljudes Eesti kodudes. Foto: Panther Media/Scanpix

Tehnikapood Euronics annab oma koduleheküljel nõu, milliseid omadusi tasuks pesukuivati valimisel silmas pidada.

Kondenseeriv või ventileeriv kuivati?
Ventileeriv kuivati väljastab niiske jääkõhu ventilatsiooni.
Ventileerivad kuivatid on harilikult soodsamad kui kondenseerivad kuivatid ning tarbivad vähem energiat. Samas vajavad ventileerivad kuivatit korralikku ventilatsioonisüsteemi.
Kondenseeriv kuivati kogub kuivatusprotsessi käigus tekkiva vee kogumispaaki, mida on hiljem lihtne tühjendada. Mõningaid mudeleid on võimalik ka ühendada otse kanalisatsioobiga. Eesti oludesse sobib paremini kondenseeriv kuivati, samuti on tootjate poolt pakutav kondenseerivate kuivatite valik palju suurem.

Soojuspump
Soojusvaheti asemel soojuspumpa kasutavad kuivatid tarbivad vähemalt 40 protsenti vähem elektrit kui soojusvahetiga kuivatid.

Automaatne kondensaatori puhastus
Kuivatamisel tekkivad riideebemed kogunevad kondensaatori juures olevasse filtrisse, mida tuleb harilikult käsitsi puhstada. Automaatse puhastuse funktsiooniga kuivatid kasutavad kuivatamise käigus tekkivat vett filtri puhastamiseks, suurendades kasutusmugavust ning hoides samas kokku energiat.

Andurjuhtimine
Parematel kuivatitel on kasutusel temperatuuri- ja niiskusandurid,mis jälgivad kuivatustsükli kulgu, vältides ülekuumenemise ning peatades kuivatustsükli, kui pesu on saavutanud soovitud kuivusastme.

Kortsumisvastane režiim
Kortsude vähendamise režiimi juures vähendatakse trumli pöördeid ning liigutatakse trumlit mõlemas suunas, vähendades kortsude tekkimist. Kortsumisvastase režiimi kasutamisel võtab kuivatustsükkel tavalisest kauem aega.

Madal kuumus ja õrnade kangaste režiimid
Mitmetel kuivatitel on olemas spetsiaalsed vähendatud kuumusega kuivatusprogrammid, mille puhul kuivatusprotsess võtab küll kauem aega, kuid sobib ka õrnast materjalist riiete kuivatamiseks.
Eriti delikaatsest materjalist, nagu villast ja kašmiirist, riidesemete kuivatamiseks on olemas spetsiaalprogrammid, mille puhul koheldakse kangast eriti õrnalt.

Värskendusrežiim
Pestavad riided ei ole alati väga mustad, sageli vajavad need lihtsalt värskendamist. värskendusprogramm eemaldab kortsud ja ebameeldivad lõhnad. Selle programmiga saab värskendada ka keemiliselt puhastatavad rõivaid.

Rest õrnade riiete kuivatamiseks
Teatud rõivad vajavad spetsiaalset hoolt, eriti kuivamisel. Villaste rõivaste või jalanõude kuju moondumise vältimiseks kuivatamisel kasutatakse spetsiaalset kuivatusalust ja programmi, mis on loodud kandmaks hoolt õrnemate asjade eest.

Triikimisfunktsioon
Triikimisfunktsioon kasutab kortsude ja voltide eemaldamiseks auru. Pärast auruga töötlemist vajavad teie riided kangatüübist sõltuvalt vähest triikimist või ei vaja seda üldse.

Kui on vähe ruumi: Kuivatiga pesumasin
Kaks-ühes seade omab enamasti kõiki pesumasina ja kondenseeriva kuivati võimalusi, kuid Väiksema trumli tõttu on nende kuivatuskogus piiratud. Kui soovitakse pesta ja kohe ka kuivatada pestav kogus, siis tuleks pesumasinasse juba laadida õige kogus pesu. Näiteks, kui pesumasin kuivatab 6kg, siis tuleks juba masinasse pesemiseks laadida 6kg ka juhul, kui masina maksimaalne võimalik pestav kogus on suurem.
Kui triikiva kuivatiga saab kuivatada ja triikida, s.t. teha operatsioone järjest, siis triikiva pesumasin-kuivatiga tuleb enne pesu ära kuivatada ja siis kuiv pesu triikima panna. Kuivatiga pesumasin ei tee triikimisfunktsiooni järjepidi.
Kuivatiga pesumasina energiatarve ja veekulu on arvutatud pesupesemine + kuivatus kokku. Kuivatiga pesumasin võtab rohkem vett, kuna kasutab kuivatamisprotsessil vett. Kuum aur jahutatakse maha massiveega. Niiske ja kuum õhk jahutatakse maha ja vesi kondenseerub välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles