Lugeja küsib: mis ajani saab eelkooliealine laps tasuta bussis sõita?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas eelkooliealine on laps, kuni 1. septembrini või oma seitsmenda sünnipäevani?
Kas eelkooliealine on laps, kuni 1. septembrini või oma seitsmenda sünnipäevani? Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

«Ühistranspordiseaduse järgi on eelkooliealisel lapsel riigisisesel liiniveol tasuta sõidu õigus. Kes on eelkooliealine laps? Näiteks rongipiletil on soodustusena kirjas «laps alla 7 a». Kas laps on eelkooliealine kuni 1. septembrini, mil tal on 1. klassi aktus, või on eelkooliealisus kuidagi ajaliselt piiratud? Kas laps, kes on saanud nn koolipikendust (st läheb 1. klassi 8-aastaselt) võib ka tasuta sõita kooliminekuni?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Kehtivad õigusaktid ei anna ammendavat tähendust mõistele «eelkooliealisus», mistõttu on tegemist nn määratlemata õigusmõistega, mille täpne tähendus tuleb välja selgitada läbi seaduse eesmärgi ja seaduse konteksti. Kuigi eelkooliealisust võiks sisustada ka läbi koolikohustuse mõiste (põhikooli ja gümnaasiumiseaduse § 9 lg 2), mille kohaselt tekib lapsele koolikohustus, kui ta on saanud enne käimasoleva aasta 1.oktoobrit seitsme aastaseks, on siiski enampõhjendatud ühistranspordiseaduse tähenduses eelkooliealisuse all mõista aega, mis eelneb faktilisele koolikohustuse tekkimisele. Ehk siis on minu arvates põhjendatud lugeda laps ühistranspordi tähenduses eelkooliealiseks, kui tal ei ole veel tekkinud faktilist kooliskäimise kohustust.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles