Krediitkaarti ei tasu lisateenuste järgi valida

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Finantsinspektsiooni tarbijaveeb

minuraha.ee

hoiatab, et krediitkaarti valides ei tohiks lasta end pimestada sellega kaasa pakutavatest lisateenustest, näiteks reisikindlustusest või kaupluste-restoranide soostustustest.


Keskenduda tuleks küsimusele, miks teil krediitkaarti vaja on - kas kasutate seda pidevalt lisaraha laenamiseks või vajate vaid teatud juhtudel, näiteks reisimisel.

Krediitkaart on oma olemuselt väikelaen - kasutatud raha eest tuleb maksta suhteliselt kõrget intressi. On krediitkaarte, mille puhul hakatakse intressi arvestama kohe, kui olete panga raha ehk krediiti kasutanud, ning on ka kaarte, millel on umbes 30-40-päevane intressivaba tagasimakseaeg.

Mida krediitkaardi valimisel jälgida?

• Uurige, kui suur on intress ning kas krediitkaardi eest tuleb maksta kuutasu või aastatasu ning kui suur see on. Olemas on ka ilma kuutasuta krediitkaarte. 


• Pöörake tähelepanu sellele, kuidas toimub kasutatud krediidi tagasimaksmine pangale. Levinumad võimalused on määratud tagasimaksega krediitkaart ja vaba tagasimaksega krediitkaart.

Viimasel juhul saate ise valida, millal kasutatud krediidi tagasi maksate, kuid arvestage, et mida kauem makset edasi lükkate, seda kallimaks krediidi kasutamine kokkuvõttes läheb.

Lihtsam ja distsiplineerivam on määratud tagasimaksega kaardi kasutamine, sest selle puhul on pangaga kokku lepitud kindel kuupäev, mil tagasimakstav summa maha võetakse. 


• Erinevate krediitkaartidega pakutakse kaasa erinevaid lisateenuseid, näiteks reisikindlustust, kaardikaskot, ostukindlustust, soodustusi samas pangas teiste lepingute sõlmimisel, samuti soodustusi erinevates teenindusasutustes.

• Hinnake kriitiliselt seda, kas teil ühte või teist lisateenust üldse vaja. Samuti seda, kas see lisateenus vastaks eraldi ostes rohkem teie soovidele ning oleks ehk ka soodsam.

• Näiteks võib siinkohal tuua suurema kuu- või aastatasuga krediitkaartidega reeglina tasuta kaasa pakutava reisikindlustuse, mille kindlustuskaitse võib olla väiksem kui ise mõnest kindlustusseltsist otse kindlustust ostes.

Samuti võib kaasneda reisikindlustuse kehtima hakkamisega mõni eeltingimus: näiteks peate reisi eest kas täielikult või osaliselt tasuma sama panga krediit- või deebetkaardiga.

Uurige ka, kuhu peaksite kindlustusjuhtumi korral pöörduma: kas krediitkaardi väljastanud panka või kindlustusseltsi, kes krediitkaardiga kaasnevat reisikindlustust pakub.

Kindlasti lugege üle krediitkaardiga kaasa pakutava reisikindlustuse lepingu tingimused, et veenduda, kas olulised riskid on kaetud.

• Suurema aastatasuga krediitkaartidega, näiteks Mastercard Platinum või American Express Gold pakutakse kaasa ka Priority Passi liikmekaarti ehk sissepääsu äriklassi ootesaalidesse ligi 500 suuremas lennujaamas. Arvestage, et Priority Passi kasutamise eest võidakse küsida lisatasu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles