Nimesilt lõpetab riietesegaduse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügil on nii kleebitavaid nimesilte kui ka tekstiilimarkereid.
Müügil on nii kleebitavaid nimesilte kui ka tekstiilimarkereid. Foto: Erakogu

Kuigi võiks arvata, et aeg, mil enamik lapsi kandis ühesuguseid riideid, on möödanik, kipuvad tänapäevalgi lastel riided ja jalatsid lasteaias segi minema, sest väga palju kantakse samade firmade asju. Segadust aitaks vältida riiete märgistamine.

«Kombinesoonidega nii palju segadusi ette ei tule, küll aga kinnaste ja jalatsitega. Hästi paljudel on Reima kindad või siis kannab pool rühma ühe firma saapaid, poisid siniseid ja tüdrukud punaseid,» rääkis Tallinna Suitsupääsupesa lasteaia õpetaja Pille Kull. Nii näiteks läksid tema rühmas mullu segi talvejalatsid ning ühel lapsel ei jäänudki muud üle, kui koju minemiseks mitu numbrit väiksemad saapad jalga suruda.

«Kindlasti võiks nimi sees olla väiksemate laste riietel, sest suuremad juba tunnevad oma asju,» soovitas kogenud õpetaja. Ta tunnistas, et tegelikult pole segadustest pääsu ka vanemates rühmades, kui lapsed panevad ise õuest tulles oma asju kuivama. «Täna (teisipäeval – toim) just õpetaja abi küsis, et kelle kindad need on, ja mina ei osanud öelda, sest nime polnud sees ja külma pole veel nii kaua olnud, et ma paksudel kinnastel vahet teeksin,» tõi ta näite.

Ka jääb iga suve alguses rühma suur punt riideid, mida keegi omaks ei tunnista. «Nime neil sees pole ja mina ei oska neid ka kellelegi pakkuda,» tunnistas Kull.

Lasteriiete märgistamiseks sobivaid silte pakub Eestis mitu firmat, ka müüvad neid kangapoed. Firma Sauler Marketing müüb Minu Kleepsu kaubamärgi all nii triigitavaid kui ka kleebitavaid silte.

Triigitavad nimesildid on mõeldud riiete märgistamiseks ning neid saab kasutada kõikidel materjalidel, mida saab triikida ja pesta. Ettevõtte esindaja Martin Saumanni sõnul püsib triigitav nimesilt üldiselt kindlalt peal ka pärast korduvaid pesemisi. Kui aga tegemist on kudumiga või mittesileda materjaliga, siis ei jää nimesilt triikimisel kindlalt kinni ning selle ääred võivad pesus lahti tulla.

Kleebitavad nimesildid on mõeldud näiteks koolitarvete, mänguasjade, toidukarpide ja sporditarvete märgistamiseks. Need kannatavad pesu nõudepesumasinas, kuid see eeldab, et silt paigaldatakse siledale ja puhtale pinnale.

«Kõige rohkem soovivad kliendid just triigitavaid nimesilte. Eesti pere soetab tavaliselt ühele lapsele 12–24 triigitavat nimesilti ning 15–30 kleebitavat nimesilti,» rääkis Saumann. Firma müüb oma tooteid ka Soomes ja Saksamaal ning seal ostetakse ühele lapsele 48–60 triigitavat ning 30–60 kleebitavat nimesilti.

Mõnikord soovivad pered tellida konkreetse pildi või tegelaskujuga silti. «Seda juhtub üldjuhul siis, kui kliendi perekonnanimi sisaldab mõnda konkreetset sõna, mida saab pildiga edasi anda. Võimalusel oleme klientidele ka vastu tulnud ning pildi spetsiaalselt joonistada lasknud,» rääkis Saumann.

Aasta tagasi hakkas firma müüma Lotte tegelaskujudega nimesilte ning nüüd on umbes viiendik Eestis müüdavatest nimesiltides just Lotte piltidega. Kõik ülejäänud nimesiltide kujundused on joonistanud noor Eesti kunstnik Ele Herronen.

Tallinna kesklinnas asuvas Abakhani kangapoes on müügil Disney sarja tegelastega kleebitavad nimesildid, aga ka kleebitava paela ja veekindla markeriga komplektid. Kangapoe müüja sõnul ostetakse silte väga palju just nädal enne ja pärast kooliaasta algust.


Nimesiltide hinnad

Tekstiilimarker – 3.50 tk (Abakhan)

Triigitavad nimesildid 6 tk – 2.07 (Abakhan)

Siltide komplekt koos markeriga – 1.72 kuni 3.62 (Abakhan)

Mini-nimesilt, 27 tk – 3.90 (Minu Kleeps)

Triigitav nimesilt, 12 tk – 3.30 (Minu Kleeps)

Kleebitav nimesilt, 15 tk – 4.60 (Minu Kleeps)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles