Kas aknaid üldse tasub tihendada?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummitihendit paigaldades tuleb hoolitseda selle eest, et aken oleks puhas.
Kummitihendit paigaldades tuleb hoolitseda selle eest, et aken oleks puhas. Foto: Erakogu

Aknafirma Viking Window kvaliteedijuht Indrek Rüütel ütles, et aknatihendite paigaldamisel vanadele puitakendele on esmaseks küsimuseks, kas sellel tegevusel on üldse mõtet.

«Vanade akende soojustamisele tasub mõtlema hakata, kui aknaraami ja -lengi puit ei ole mädanenud, vastasel juhul ei tasu see vaeva,» rääkis Rüütel. «Isegi kui puit on terve, siis üheks tüüpiliseks probleemiks on, et aknad ei taha hästi kinni-lahti käia.»

Niiskuse tõttu kipub raam kinni kiiluma ja aken ei käi hästi lahti. Rüütli sõnul tuleb sellisel juhul esiti aknaraam eest ära võtta ja väiksemaks freesida, et raam hakkaks korralikult kinni-lahti käima. «Oskaja töömees saab oma töövahenditega freesida tihendite jaoks sooned, vajadusel paigaldada lengi sisse tugiliistud ja tekitada raamivalts, et tihendil, mis aknaraami või -lengi peale paigaldatakse, oleks toetuspind,» õpetas spetsialist.

 Kui tegemist on vanade kaheraamsete akendega, siis võiks hästi tihedaks teha toapoolse raami. Kogu aknakonstruktsioon peaks olema n-ö õue poole hingav, tuulduv. Välimise raami alumise serva võib jätta tihendamata, et sealt õhk läbi käiks, peaasi, et vihma otse sisse ei sajaks. Oluline on, et aknad oleksid ka korralikult värvitud. Lisaks tihendamisele võib kaaluda ka võimalust varustada päevinäinud aken klaaspaketiga. Jällegi kaheraamse akna näitel, tuleks klaaspakett paigaldada sisemisele (toapoolsele) raamile.

«Nii saab akna taas korralikult käima ning tänu tihendite ja klaaspaketiga varustatud akendele vähenevad oluliselt ka soojakaod. Kui võrrelda näiteks vana kahekordse klaasiga akent uue kahekordse klaaspaketi ja tihenditega aknaga, siis on soojusjuhtivuse erinevus pea kahekordne. Oleme saanud tagasisidet, et toatemperatuur on akende vahetamise järel tõusnud koguni 2-5 kraadi,» rääkis Rüütel.

Ta toonitas, et aknasoojustamise puhul peab samuti jälgima, et toa õhukvaliteet ei halveneks. «Kui asutakse suure hurraaga vanu aknaid renoveerima, neid kinni toppima või uusi paigaldama, siis üldjuhul lõigatakse läbi senini toimunud loomulik ventilatsioon. Seega tuleb alati igasuguse hoonesoojustamise korral läbi mõelda ka ventilatsioonilahendused,» selgitas Rüütel, lisades, et aknaklaasidele võib tekkida kondensatsioon ja seinanurkadesse hallitus. Mittevastava õhukvaliteediga võib omakorda kaasneda halb enesetunne, kehv uni ja muud terviseprobleemid.

Rüütel lisas, et ühes hoone soojustamisega võiks näiteks akendesse või seintesse teha ventilatsiooniklapid, teine võimalus on renoveeritud või uude elamisse ehitada ka korralik ventilatsioonisüsteem.

Akende tihendamine on eelkõige vajalik vanade puitakende puhul. Plastakende omanikud peaksid aga olemasolevaid tihendeid korrapäraselt hooldama. Vähemalt üks kord aastas tuleb neid määrida näiteks silikoonõliga, et tihendid säilitaksid elastsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles