Esimene netiapteek avatakse novembris

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apotheka reklaam Solarises suve alguses. Esimesed internetiapteegid lubati avada juba 2013. aasta juunis.
Apotheka reklaam Solarises suve alguses. Esimesed internetiapteegid lubati avada juba 2013. aasta juunis. Foto: Mihkel Maripuu

Ravimiamet andis Apothekale loa avada esimene internetiapteek, mis alustab tegevust 11. novembril.

«Internetiapteegi avamine teeb inimestele kättesaadavaks uue moodsa mudeli, kuna see võimaldab ravimeid hankida kodust lahkumata,» ütles Terve Pere Apteek OÜ juhataja Kadri Tammepuu.

Ta tõdes, et internetiapteegi arendamine on olnud pikk protsess, mis kestis planeeritust oluliselt kauem. «Esimese pääsukesena polnud meil Eestis kelleltki šnitti võtta, seega töötasime koostöös ravimiametiga Eesti turu jaoks välja kõrgetasemelise, kvaliteetse ja turvalise keskkonna ning detailide lihvimine võttis oma aja,» tunnistas Tammepuu. «Samas saame nüüd kindlalt öelda, et kvaliteedi osas on meie internetiapteek tavaapteegiga samaväärne, täpselt nagu seadus nõuab, ent märksa mugavam.»

Internetiapteegist saab ravimeid osta alates 11. novembrist. «Seaduse järgi tuleb ostud patsiendini toimetada hiljemalt kolme tööpäeva jooksul, meie aga plaanime seda teha kiiremini kui seadus nõuab,» ütles Tammepuu.

Naabriga kahe peale

Ravimite kaugmüügi õigust saavad taotleda ainult tavaapteekide omanikud, internetiapteegi teenuse juurde kuulub ka kohustus tagada patsientide nõustamine enne ostu. Netiapteegist saab osta nii käsimüügi- kui retseptiravimeid, aga ka veterinaarias kasutatavaid käsimüügiravimeid ning ilu- ja tervisetooteid. Retseptiravimite ostmisel on eeltingimuseks, et välja on kirjutatud digiretsept.

Internetiapteegi teenuse osutaja peab seaduse järgi tagama ühesugused müügi- ja tarnetingimused, sealhulgas kättetoimetamistasu vastavalt kättesaamisviisile (näiteks kulleriga või pakiautomaadist) kogu Eesti territooriumil. «Ravimite kättetoimetamiseks lisandub küll ostusummale väike tasu, kuid ravimitele spetsiaalselt järele sõitmine on kallim,» tõdes Tammepuu. «Selleks, et kohaletoimetamise tasu oleks võimalikult väike, võib ravimeid tellida näiteks naabriga kahe peale.»

Netiapteegist ravimite ostmine on Tammepuu hinnangul hea võimalus lapsevanematele, kes ei saa haige lapse kõrvalt ise apteeki minna. Samuti on sellest abi eakatele, aga ka neist eemal elavatele lastelastele, kes saavad oma vanavanematele ravimeid osta ja paki neile kulleriga koju saata – siis pole vaja muretseda, kuidas vanainimene libedaga või haigena apteegis käidud saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles