Ministeerium: jaekaubanduse võtmeküsimus on tööjõud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti viimane Spar lõpetab järgmisel kuul tegevuse ja samades ruumides hakkab tegutsema Rimi.
Eesti viimane Spar lõpetab järgmisel kuul tegevuse ja samades ruumides hakkab tegutsema Rimi. Foto: Elmo Riig

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Meelis Kitsing sõnas Rimi visioonikonverentsil, et jaekaubandusettevõtete jaoks on lähiaastail võtmeküsimuseks toimetulek tööjõuturu arengutega.

Kitsingu sõnul liigub aastatel 2011-2020 liigub Eesti tööjõuturult välja üle 100 000 töötaja, vahendasid ürituse korraldajad.

«Lihttööliste seas on tööturult välja liikuvate inimeste arv suur. Kasvav palgalõhe ning tööealiste inimeste vähenemine seab ka jaekaubanduse suure surve alla,» selgitas Kitsing.

Tema sõnul on turul toimuvaid muudatusi võimalik osaliselt kompenseerida madalama lisandväärtusega ametite automatiseerimisega ja praegu tööturult eemal olevate inimeste suurema kaasamisega.

«Kui minna hilisel kellaajal tüüpilisse Ameerika kaubamajja, siis näete seal töötamas õpilasi, pensionäre ja puuetega inimesi. Osalise tööajaga inimeste kaasamine on kindlasti üks võimalus, mis aitaks tööjõu küsimust Eestis lahendada,» ütles Kitsing.

Kommenteerides Eesti kõrget kaubanduspindade mahtu elaniku kohta, ütles Kitsing, et tähtis on investeerides hoida pidevalt kuklas küsimust, kas kasv ikka on jätkusuutlik, pidades silmas Eesti suurt sõltuvust väliskeskkonnast.

Samas jäävadki Kitsingu sõnul selle aasta prognoositud investeeringud jaekaubanduses 2012. aastale alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles