Eestlased ostavad viinerite kõrval üha enam eksootilisi vorste

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lihatooted.
Hispaania lihatooted. Foto: Maxima

Kauplusteketi Maxima lihatoodete müük näitab, et Eesti tarbija eelistab värske liha kõrval keedu- ja täissuitsuvorste ning kuumsuitsusinki, kuid aina enam ostetakse ka kaugemate Euroopa riikide delikatesstooteid.

Maxima turundusjuhi Ty Lehtmäe sõnul ostetakse lihatoodetest kõige enam kuumsuitsusinke ja täissuitsuvorste (21%). Praktiliselt võrreldavas mahus müüakse keeduvorste ning viinereid ja sardelle (18-19%), poolsuitsuvorste (16%) ning vinnutatud tooteid (4%).

 «Oodatult ostab Eesti tarbija lihatoodetest harjumuspäraselt keeduvorste-viinereid ning sinke ja suitsuvorste, kuid üha enam avastatakse ka kaugemaid maitseid,» lausus Lehtmäe. «Üsna olulisel kohal kaugematest maadest on vinnutatud toodete Iberico, Serrano ja Chorizo kodumaa Hispaania, kust impordime ligi kümnendiku kõigist lihatoodetest. Samuti on märgatav Poola osakaal koguimpordist – seitse protsenti.»
 
Ostueelistustest nähtub, et Eesti kokandushuvilistest tarbijad on altid köögis uute maitsetega katsetama ja tavapärast menüüd rikastama. Maxima tõi oktoobri lõpus oma Eesti kaupluste lettidele umbes 50 sorti rustikaalseid lihatooteid mitmelt poolt Euroopast. Lehtmäe sõnul on esimese nädala hitt-toodeteks olnud kuivatatud vorst Caula ja vinnutatud hallitusega vorst Elpozo Hispaaniast, meesink Austriast ning kabanossid Poolast.

Mitte ainult leiva peale

Maxima lihaatlase eksperdi, Teletorni restorani peakoka ja Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikme Priit Toomitsa sõnul ei tasu kokandushuvilisel eripäraste välismaiste lihatoodete kasutamist igapäevase menüü koostamisel sugugi peljata. «Vorst või ka sink ei ole pelgalt leiva peale panemiseks,» lausus Toomits. «Ka esmapilgul keerulistena tunduvaid sinke, vinnutatud vorste või terriine on väga lihtne Eesti köögis harjumuspäraste toitudega integreerida, andes tuttavatele maitsetele juurde huvitavaid nüansse ja seda väga väikese vaevaga.»
 
Toomits soovitab näiteks Serrano singi viilu asetada võis praetud saiale, lisada peale väike kogus vahustatud kitsejuustu ja pool head oliivi või röstitud paprikat. «Chorizo vorst sobib aga suurepäraselt seljankasse, et lisada traditsioonilisele supile pikantset maitset. Uudse välimuse annab supile ka selle püreestamine,» jagab Toomits nippe sidumaks omavahel välismaiseid lihatooteid tuttavliku toiduga. «Ning Schwarzwaldhofi suitsusink on omakorda ideaalne lisand traditsioonilisele hapukapsale, hernesupile ja ka kartuli- või tatrapudrule.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles