Lugeja küsib: kas kangeid e-vedelikke tohib välismaalt tellida?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettide täitevedelikud.
E-sigarettide täitevedelikud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Eestis on lubatud müüa e-vedelikke, mille nikotiini sisaldus ühes toote ühikus jääb alla 1,5 mg ning nikotiini kontsentratsioon tootes ei ületa 4 mg/ml. Kas selliseid vedelike, mille müük Eestis on keelatud, tohib tellida välismaalt e-poe kaudu ja kas nende lähetamine läbi postiteenuste on seaduslik?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere.

E-sigarettide kapslid, mis sisaldavad tööstuslikult toodetud vedelat nikotiini vähemalt 1,5 mg või mille nikotiini kontsentratsioon tootes ületab 4 mg/ml, loetakse tänaste regulatsioonide kohaselt ravimiteks. Ravimite sisse- ja väljaveoks on vaja eriluba, ravimite posti kaudu tellimisel ja saatmisel peab arvestama, et isikul on ravimeid lubatud tellida ainult ametlikest internetiapteekidest, kui ravim vastab Eestis kehtivale ravimi müügiloale. Internetiapteekide nimekirja leiab ravimiameti kodulehelt.

Teisisõnu - kui e-sigarettide kapsleid on müünud internetiapteek ja ravim vastab Eestis kehtivale ravimi müügiloale, siis on selle Eestisse saatmine lubatud. Hetkel siiski Eestis kehtivat ravimi müügiluba e-sigareti nikotiini täitevedelikele väljastatud ei ole ning ettevõttel on nende postiga saatmine keelatud.

Nikotiini sisaldava e-sigarettide täitevedeliku impordiks peab importijal olema ravimiameti luba, mis tuleb sellest, et tegemist ravimiga. Nagu üldiselt ravimite importimisel, siis kehtib ka e-sigarettide täitevedeliku puhul põhimõte, et kui vastavat luba ei ole, siis seda importida ei saa.

Keelatud e-sigareti täitevedeliku peab toll kinni ja saadab tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles