Miks on sarnastel piimatoodetel erinev realiseerimistähtaeg?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Toidupoes jääb nii mõnigi kord silma, et samasugustel toodetel, nagu piim ja jogurt, on erinev säilimistähtaeg, kusjuures need võivad erineda mõnest päevast kuni paari kuuni. Asjatundja sõnul on sellel kaks põhipõhjust.

Piima säilimistähtaeg sõltub lisaks toormest ka pastoriseerimistähtajast, selgitas venekeelsele Postimehele piimatööstuse Tere esindaja Jana Gaškova. Kui piim on läbinud lihtsa pastoriseerimise 82 kraadi juures, mille käigus hukkuvad bakterid, siis on tema säilimistähtaeg u nädal. Kui piima kuumutatakse 130 kraadi juures, siis võib selle säilimisaeg ulatuda poole aastani.  Sellisel juhul küll säilib piimas vähem toitaineid ning ka maitse on pisut teistsugune kui tavalisel piimal. Tavaliselt läbib kõrgkuumutamise piim, mida transporditakse kaugemale, kuna pikast säilimisajast on kasu eksportimisel.

Teiste piimatoodete, nagu jogurt, kohukesed, kohupiim, säilimisaeg võib sõltuda sellest, millisest piimast on see tehtud – kas pastoriseeritud või kõrgkuumutatust. Kuid see ei tähenda, et kõrgkuumutatud piimast tehtud jogurt ei sisaldaks organismile kasulikke aineid, sest näiteks kasulikud bakterid lisatakse tootesse koos jogurtijuuretisega.

Ka on võimalik piimatoodete säilimisaega pikendada erinevate säilitus- ja lisaainetega. Tavaliselt on värskete piimatoodete säilimisaeg mõnest päevast paari nädalani, sõltuvalt ootest. Kui piimatoote säilimisaeg on märksa pikem, siis on kas kasutatud erilist tehnoloogiat, pakendit (näiteks antiseptiline pakend) või on lisatud konservante, nö E-aineid. Samas ei ole kõik E-ained kahjulikud. On ka looduslikke aineid, näiteks sidrun- ja õunhape, mida samuti tähistatakse E-ga. Samuti on ohutud paljud toiduvärvid ja paksendajad, mis on tehtud looduslikest puu- ja juurviljadest.

Piimatööstuse esindaja sõnul on vähe usutav, et inimesed lähevad poodi E-ainete tabel näpus. «Kuid sisseoste tehes võib võrrelda sarnaseid tooteid ja pöörata tähelepanu E-ainete sisaldusele ja realiseerimistähtajale. Mida vähem E-aineid tootes leidub ja mida lühem on selle säilimistähtaeg,» seda naturaalsem on toode,» tõdes Gaškova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles