Tööotsija blogi: vestlusel on end lihtsam tõestada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil 

http://parimamet.wordpress.com

 ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


Tõlgi ja korrektorina töötanud ning keskonnakavade ja -mõõdikute väljatöötamisega kokku puutunud 28-aastane tallinlanna Lea Jalukse, kel on bakalaureusekraad keskonnatehnoloogia erialal Tartu ülikoolist, on töötuna arvel 2009. aasta juulist.

Lea kirjutab:

Silma jäänud pakkumised müüjast projektijuhini
Ametikoht, kuhu mina kandideerin, on tavaliselt seotud keskkonna-alaste arengukavadega, nende uuendamisega või projektide juhtimisega arengukavade täitmiseks.

Enamasti on tegu tööpakkumisega mõnda keskkonnaministeeriumi haldusalas olevasse riigiasutusse. See teeb taustauuringud lihtsaks.

Salvestatud töökuulutuste hulka on mul sattunud ka müüja Nõmme turul, valdkonnajuht päästeametis ja assistent põhuehitusfirmas. Mõnikord kuulutused aeguvad, enne kui ma avalduse koostamiseni jõuan.

Kuulutus võib jääda kõrvale näiteks liiga madala palga või liiga kõrgete nõudmiste tõttu või lihtsalt seepärast, et tundub igav. Lisaks riigiasutustele olen kandideerinud ka jäätmekäitlusettevõttesse spetsialistiks ja MTÜsse projektijuhiks.

Kaaskiri on kariks kandideerimisel

Kõige raskem osa on kandideerimisavalduse koostamine. See sisaldab suure hulga seaduste läbilappamist, oma CV ülevaatamist ja katset krookida kokku piisavalt atraktiivne kaaskiri, kaunistada see tõepärasuse mageda rosetiga ja riietada soravasse kantseliidikitlisse.

Kaaskirjaga olengi ilmselt kõige rohkem alt läinud. Kokku olen kandideerinud vast kümnekonnale kohale, kõikjalt olen saanud vastuseks professionaalselt sõnastatud äraütlemiskirja. Paaril korral on kirjutatud ka, et ma olin väga tugev kandidaat või et kandideerijaid oli väga palju. Põhijooneks siiski see, et leiti keegi, kellel on vastav töökogemus olemas.

Intervjuul on enesekindlust rohkem

Ühel korral olen siiski tööintervjuul käinud. See kandideerimine käis hoopis teistmoodi. Mul oli firmasisene soovitaja, minuga võeti ühendust, ma olin pakkumisele avatud, leppisin vestluse aja kokku, saatsin CV teele ja jõudsin ettevõttesse sellega samaaegselt.

Mulle tundub, et intervjuule jõudes paranevad mu võimalused töökohta saada tunduvalt. Silmast silma on minu jaoks väga lihtne enda väärtust näidata, enesekindlust kiirata, analüüsivõimet demonstreerida, katsuda, kuidas ma klapiksin vastavate inimestega koos töötama. See intervjuu oli väga mõnus kogemus, kuigi äraütlemine tuli selle järel eriti külma dušina.

Tegelikult ongi kõige raskem enda kokkuvõtmine pärast eitava vastuse saamist. Surnud ringist väljumist pole ette näha, ma võin ju sama hästi tausta uurimata jätta, avalduse värsivormis saata või  sellesse lihtsalt mõne viguri sisse kirjutada. Vähemalt endal oleks lõbus.

Karjäärinõustaja Ivika Borni kommentaar:
Ettevõtte taustauuringut tehes tasub kindlasti tähelepanu pöörata ka ametipositsioonile endale. Hea, et sa seda teinud oled. Vaata, kas leiad lisainformatsiooni selle kohta, millised tööülesanded, nõudmised, oskused ja isikuomadused antud ametipositsiooniga kaasnevad. Heaks infoallikaks on sinu valdkonna ametijuhendid. Erinevaid näiteid võid leida näiteks riigiametite kodulehekülgedelt, samuti kutsekoja kutsestandarditest.

Sa kõhkled, kas kandideerida või mitte, kuna kuulutus tundub sulle igavavõitu - kaalu ka võimalust tööandjalt lähemalt uurida, kas ja kuidas saad ise tööd «huvitavamaks» muuta. N
Ära unusta, et sinu töö võib huvitavaks muutuda läbi sinu enda persooni ja selle, mida sina ettevõttesse kaasa tood - kui soovid leida 100 protsenti põnevat tööpakkumist, siis võid seda kauaks ootama jäädagi...

Kaaskirja kirjutamine on tõepoolest küllaltki keeruline ja võib ka lausa tüütuks muutuda, kui seda tihti teha. Kui sul on väikesed lapsed, siis on kaaskiri just see koht, milles anda tööandjale teada, et oled taas valmis tööturule naasma ning saad ennast täielikult tööle pühendada väikestele lastele vaatamata, kuna nende hoidmine on organiseeritud ja sinu «tugisüsteem» selles osas toimib.

Kui sul napib antud tööks vajalikke kogemusi, kuid tead, et saaksid sellega hakkama, siis väljenda kaaskirjas, et mõistad töö sisu ja sellega kaasnevat, keskendu nendele teadmistele, oskustele ja omadustele, mis sul on ning mis selle töö kasuks räägivad.

Kui oled täheldanud, et intervjuule jõudes paranevad sinu võimalused töökohta saades tunduvalt, siis on eriti oluline pöörata kandideerimisdokumentidele tõsisemat tähelepanu. Eitavate vastuste saamine käib paraku tööotsimise juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles