Põltsamaa Felixis käib juba suur jõulutoitude tegu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hapukapsas. Foto on illustreeriv.
Hapukapsas. Foto on illustreeriv. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Jõulude lähenedes on toiduga tegelejatel ikka kiired päevad – Põltsamaa Felixis käib praegu suur kapsategu, punapeetide ja kõrvitsate hoidistamine. Traditsiooniliselt on ettevõttes lisaks põhitöötajatele ametis ka hooajatöölised.

Põltsamaa Felixi turundusdirektori Marek Viiloli sõnul osteti kapsas ja punapeet lõviosas Põltsamaale lähematest piirkondadest ehk Jõgeva-, Järva- ja Viljandimaalt, kirjutab Vooremaa. Tänavu osteti kapsast kokku 450 tonni, mida on võrreldes möödunud hooajaga 100 tonni võrra rohkem.

Uudisena lisatakse tänavu ühele hapukapsasordile köömneid ja teisele veini «Põltsamaa Kuldne», toodetakse aga ka traditsioonilist praekapsast, mulgi kapsast ning jõulukapsast pohlade ja rõõsa koorega. Käsil on ka salati valmistamine riivitud punapeedist ning borš.   

Et toormekogustega toime tulla, oli ka sellel aastal 80 kurgitöötlejale hooajal abiks 150 inimest ning kõrvitsa töötlemisel 60-70 hooajatöölist. Praegusel kapsa- ja punapeediajal kasutatakse ettevõttes abitööjõudu vähem.

Oluliselt on muutunud ka tarbijate maitse-eelistused. Näiteks kõrvitsa puhul on toodetava koguse mahud igal aastal 10-20 protsenti kasvanud. Kui veel mõned aastad tagasi toodeti Põltsamaa Felixis 30 000 purki kõrvitsat, siis nüüdseks on kõrvitsapurkide arv kasvanud 150 000-le. Kui aastate eest oli kõrvits kaubanduses saadaval enamasti ainult jõulude ajal, siis nüüd võib seda leida aastaringselt.

Felixi toodangu müügi kõrghooaeg on jõulude ajal ja aastavahetusel. Näiteks glögi, kõrvitsasalati ja pohlamoosi müüakse 90 protsendi ulatuses just sellel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles