Lugeja küsib: miks ei tohi psoriaasihaiged verd loovutada?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Viru hotellis. Illustratiivne foto.
Doonoripäev Viru hotellis. Illustratiivne foto. Foto: Toomas Huik

«Viimasel ajal on palju räägitud psoriaasihaigetest ja et tegelikult ei ole psoriaas kuidagi nakkav ega teistele kahjulik. Miks aga keelati paar aastat tagasi psoriaasihaigetel vere loovutamine?» uuris Tarbija24 lugeja.

Vastab Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorite arst Gulara Khanirzajeva.

Alates 2012. aasta jaanuarist kehtiva doonorite valiku korra järgi ei ole psoriaasiga vereloovutamine tõepoolest lubatud. Põhjus seisneb selles, et psoriaas on krooniline haigus, mida tänapäeval täielikult välja ravida ei saa, saab saavutada vaid remissiooni (sümptomitest vaba perioodi). Samuti kuulub psoriaas autoimmuunhaiguste rühma ja autoimmuunhaiguste korral on samuti vereloovutamine keelatud. Keelu eesmärk on see, et inimene ei kahjustaks kuidagi vereloovutusega oma tervist ega provotseeriks haiguse ägenemist.

Teadlased uurivad pidevalt psoriaasi tekkepõhjused ja -mehhanismi ning psoriaasi ägenemise seoseid provotseeritavate faktoritega (üheks provotseeritavateks faktoriks on näiteks ka stress). Seoses viimaste aastate jooksul psoriaasi kohta kogutud teadmistega ongi vastu võetud otsus, et psoriaasihaiged verd loovutada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles