Lapsed ootavad jõuluks kodumaiseid maiuseid

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustada meeldib Karola Leele (pildil) ja Helenale hoolimata sellest, milline aastaaeg parasjagu valitseb. Mõlemad tunnistavad ausalt, et jõulukuud ootavad nad erilise õhinaga, sest siis täiendab päkapikk nende magusavarusid iga päev.
Maiustada meeldib Karola Leele (pildil) ja Helenale hoolimata sellest, milline aastaaeg parasjagu valitseb. Mõlemad tunnistavad ausalt, et jõulukuud ootavad nad erilise õhinaga, sest siis täiendab päkapikk nende magusavarusid iga päev. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Jõulupidudeni on head viis nädalat aega, ent lasteasutused on juba pakisoovikirjad jõuluvana poole teele saatnud. Ka sel aastal leiab jõulumehe kotist peamiselt kodumaise magusatootja Kalevi komme.

Vaevalt sai uus kooliaasta alata ja lapsed mõni nädal koolitarkust taga nõuda, kui juba tuli hakata mõtlema sellele, millist kommipakki laps kooli või klassi jõulupeol kingikotist saada tahab. Esimesed magu­satootjate jõulukataloogid jõudsid koolidesse ja lasteaedadesse septembri keskpaigas.

Eestimaise kommivabriku Kalevi toodangu kõrval on võimalik valida veel Läti magusatootja Laima maiusi. Oma nišši püüab leida ka Kommiparadiis ja veel paar pakkujat.

Siiski jääb enamik lasteasutustest truuks kodumaisele toodangule ja nii satub jõulupakkidest kõige rohkem just Kalevi komme ja šokolaadi.

«Oi, ma täpselt ei teagi, kui palju jõulude ajal kommipakke saan!» tunnistas Türi-Alliku lasteaia Vikerkarude rühma kasvandik Karola Lee Aasavelt ja lisas, et eelkõige loodab ta pakist leida Kalevi komme. Erilise õhinaga otsib Karola Lee kommikuhjast just Tiina komme.

Karola Lee ema Anna Kaisa Tuim ütles, et jõulude ajal on Karola Leel oodata kaht kommipakki. «Üks minu töö juurest ja teine lasteaiast,» täpsustas ta.

Karola Lee gümnaasiumis käiva 16aastase venna kohta teadis ema öelda, et viimasel paaril aastal pole klassis kommipakkide tellimine olnud millegipärast enam päevakohane teema. «Minu töö juurest saab poiss kommipaki ikka, seekord siis viimast aastat,» lisas Tuim.

Vikerkarude rühma õpetaja Ly Kirsipuu teada saatis Kalev jõulukataloogi lasteaeda juba septembri lõpul – oktoobri algul ning rühmad on oma valiku teinud.

Sealjuures lähtub lasteaed põhimõttest, et kõik lapsed oleksid võrdses seisus. See tähendab, et rühmad tellivad ühesugused pakid. «Kui üks laps saab suurema ja teine väiksema paki, siis oi neid pisaraid....Kui kõikidel on ühesugused kommipakid, siis seda muret ei teki,» selgitas Kirsipuu. Lasteaia juhataja Tiina Lillepalu ütles, et sel nädalal jõudis lasteaeda ka Laima jõulukataloog, ent rühmad on juba otsustanud ja isegi juhul, kui naaberriigi magusatootja oleks saatnud pakkumise varem, kuulub lasteaia pere poolehoid kindlalt Kalevile.

Türi põhikooli IXa klassis said lapsed valida Kalevi kataloogist kaheksa toote vahel. Tellimuste põhjal selgus, et populaarseimaks osutus «Jõuluvana missioon». Sellest 1000 g kaaluvast ja 7,35 eurot maksvast pakist leiavad maiasmokad Tiina, Oravakese, Pilvekese, Mesikäpa, Draakoni ja Toffee, aga ka marmelaadi-, ananassi- ja pralineekomme.

Põhikooli IVa klassi vanemad otsustasid üksmeelselt tellida ühesugused pakid. Valik langes «Päkapikule sokkidega», kus on 450 g marmelaadi-, Tallinna, Oravakese, Mesikäpa, Draakoni ja Toffee kompvekke. Paki eest tuleb vanematel välja käia 3,50 eurot.

Koeru keskkooli huvijuht Kirsika Ilmjärv ütles, et nii nagu eelmisel aastal, otsustas kool tänavu kommipakke mitte tellida. See ei tähenda muidugi, et lapsed jäävad jõulupeol tühjade kätega.

Möödunud aastal tekkis kahetsusväärne olukord, kui Kalevi laos olid kommipakid otsa saanud ning kool ostis seepeale kastikaupa komme ja pani ise pakid kokku. «Lõppkokkuvõttes võitsime, sest ise pakkimine, mida õpilasesindus tegi suurima heameelega, tuli palju odavam,» selgitas Ilmjärv. «Saime rikkalikuma valiku, kui valmis pakke tellides oleks saanud. Lapsed jäid rahule, panime rohkem rõhku šokolaadikommidele.»

Ilmjärv lisas, et eelmisel aastal pakkisid lapsed koolis 93 kilogrammi komme.

KOMMENTAAR

Ruth Roht

AS Kalev kommunikatsioonijuht

Kalevi kommivabrikul on käsil aasta kõige kiirem aeg: jõulumaiustuste valmistamine. Lisaks tavatoodangule valmib vähem kui kolme kuuga umbes 660 000 kg spetsiaalseid jõulutooteid.

Suure osa nendest moodustavad laste kommipakid, mida juba aastakümneid tellivad Kalevilt lasteasutused, ettevõtted.

Pildid just Kalevi laste jõulupakkidele on joonistanud tuntud Vene päritolu USAs elav kunstnik-illustraator Andrey Gordeev. Sari on kujundatud multifilmilikus võtmes ning näitab päkapikkude ja jõuluvana salajasi toimetusi ajal, mil lapsed magavad.

Sel aastal on olnud jõulutoodete tellimine aktiivsem kui möödunud aastal ehk juba on laekunud rohkem tellimusi kui möödunud aastal.

Ka Järvamaa lasteasutused on agarust üles näidanud ja tellinud meilt erineva suurusega kommipakke. Juba aastaid on üle Eesti olnud kõige populaarsem 300 g kartongist jõulupakk, mis kannab tänavu nime «Jõulusaladus – päkapikk sussiga». Peale selle on Järvamaalt tellitud suuremaid, 450 g ja 650 g jõulupakke, samuti kiloseid kommikaste.

Laste kommipakkide valikus on erineva hinnaklassiga tooteid, nende seas on odavamaid ja on kallimaid kui eelmisel aastal, samas kõige populaarsem – 300 g kommipakk – on sama hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles