Postiljonid on hädas ründavate koertega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud

Tänavu on koertelt saanud pureda üheksa Eesti posti kirjakandjat. Viimane rünnak oli 18. oktoobril, kui kirjakandja viis ühte korterisse tähitud kirja ning ukse avamise peale ründas teda korterist välja jooksnud koer.

Eesti Posti pressiesindaja Kadri Tonka sõnul püüab firma oma töötajaid igati kaitsta. «Kui koeraomanikku teame, siis pöördume tema poole, et ta koera kinni paneks. Kui kirjakandja koeras ohtu näeb, siis ei pea ta koeraomanikule posti viima,» tõi ta näiteid. Viimasel  juhul teavitatakse koeraomanikku, et kuniks koer kirjakandjat ohustab, saab koeraomanik oma saadetised kätte kas kandekeskusest või kandepunktist.

Ohtlike koerte puhul on postiettevõte mõnikord pöördunud ka munitsipaalpolitsei või politsei poole. «Kui koer juba on rünnanud, siis abistame kirjakandjat politseisse avalduse tegemisel, et hüvitataks kahjud – katkised riided, ravi jms,» rääkis ta. Kui mingis piirkonnas on palju hulkuvaid koeri, kes sageli ründama kipuvad, siis mõnikord on jalgsikanded ringi tehtud motokandeks. 

«Kahjuks ei ole koeraomanikud alati mõistvad ega valmis koeraga midagi ette võtma,» tõdes pressiesindaja. Nende ettevõtte kogemuse kohaselt on kõige rohkem koerarünnakuid talvel, kui lund lükates on aedade kõrvale kerkinud kõrged hanged ning koertel on seetõttu lihtsam aiast välja kirjakandjat ründama pääseda. «Ohtlikum on neil kirjakandjatel, kes peavad aeda sisenema, näiteks tähitud kirja üleandmiseks,» selgitas Eesti Posti esindaja.

Kirjakandjatel ei ole probleeme mitte ainult eramajade piirkondades, vaid ka kortermajades, kui tähitud kirja viies ründab postiljoni korteris elav koer. «Mõne aasta eest sai sedasi tõsiselt viga üks Haapsalu kirjakandja, kes rünnaku tõttu põhjalikku haiglaravi vajas,» tõi Tonka näite.

Eesti Posti kirjakandjad läbivad igal aastal koolituse, kus õpetatakse, kuidas koerte rünnaku puhul käituda. Postifirma kutsub koeraomanikke üles mõistvale suhtumisele ning hoolimisele. «Soovime, et koeraomanikud oleksid mõistvamad, paigutaksid oma postkastid kirjakandjatele ohtusse kohta, vaataksid, et koerad aiast välja ei pääseks ning uksekella helisedes hoiaksid oma lemmiklooma seni teises kohas, kuni kirjakandja on saadetise üle andnud ja lahkunud,» pani Tonka loomaomanikele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles