Karskusliit: hinnatundlikkus on eestlasel vähemalt säilinud

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett
Alkoholilett Foto: Peeter Langovits

Eesti Karskusliit tervitab sotsiaalministri valmidust kaaluda alkoholiühiku miinimumhinna kehtestamist, et vähendada alkoholi tarvitamist noorte ja liigtarvitajate seas.

«Alkoholi müügihinna reguleerimine on tõestatult kõige olulisem ja efektiivsem vahend selleks, et vähendada alkoholi tarvitamist ja sellega seotud kahju. Ka külmal ja kargel Eestimaal on inimestel vähemalt üks tundlikkus – hinnatundlikkus,» teatas karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

Šotimaa eestvedamisel on miinimumhinna efektiivsust Beekmanni kinnitusel tõsiselt kaalutud ja uuritud. Sheffieldi ülikooli uurimuse kohaselt säästaks 0.60-eurone alkoholiühiku miinimumhind  igal aastal Šotimaal üle 300 inimelu, teatas karskusliit.

Ühiku miinimumhinna sisseseadmisel on eelis maksude ees ka selles osas, et need, kes ei joo või teevad seda mõõdukalt, jäävad muudatustest kas täiesti või suures osas puutumata.

«Nagu minister isegi ütles, on eriti meiesugusel väikeriigil oluline jälgida, millised meetmed on lootust andvad teistes riikides, et vähendada kõige problemaatilisemat tarvitamist. Alkoholipoliitika roheline raamat ootab valitsuse poolset heakskiitu ja sellega vabaneks Eesti ka üsna häbiväärsest positsioonist olles üks ainukestest Euroopa Liidu riikidest, kellel puudub kehtiv alkoholistrateegia,» lisas Beekmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles