Lugeja küsib: kuidas üürivõlga kätte saada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteriomanik soovib üürniku käest üüri kätte saada.
Korteriomanik soovib üürniku käest üüri kätte saada. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Meil on üürileping 25.11.2012 kuni 25.11.2013. Üürnik ei ole maksnud kaks viimast kuud üüri ja ei kavatsegi maksta. Tean, et kui kolmas kuu ka ei maksa, võin lõpetada lepingu ennetähtaegselt. Aga mis siis edasi saab, kuidas ma selle võla lõpuks sisse nõuda saan? Üüri summa on 230 eurot ja tagatisraha oli ka 230 eurot, kui ta kolm kuud ei maksa, siis jääb ta mulle võlgu 460 eurot, sest ühe kuu tagab tagatisraha. Palun andke abi, sest 460 eurot on lihtinimesele täitsa korralik summa,» kirjutab korteriomanik.

Vastab vandeadvokaat Alo Pormeiste advokaadibüroost  Sirel & Partnerid.

Juhul, kui üürnik ei täida vabatahtlikult ja kohtuväliselt enda rahalisi kohustusi üürileandja ees, siis on üürileandjal ainuke võimalus täitedokumendi saamiseks esitada hagi või maksekäsu kiirmenetluse avaldus kohtusse. Pärast kohtulahendi jõustumist, mis on täitedokumendiks, saab sundtäitmise algatamise avaldusega pöörduda kohtutäituri poole.
Igaks juhuks juhin Teie tähelepanu ka üürilepingu erakorralise ülesütlemise avalduse vorminõuetele (VÕS § 325), et vältida üürilepingu ülesütlemisavalduse tühisust.

Üürileandja võib eluruumi üürilepingu üles öelda ülesütlemisavaldusega, mis on kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Üürileandja ülesütlemisavalduses peavad sisalduma vähemalt järgmised andmed:
1) üüritud asi;
2) lepingu lõppemise päev;
3) ülesütlemise alus;
4) eluruumi üürilepingu ülesütlemise puhul ülesütlemise vaidlustamise kord ja tähtaeg.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles