Lugejad kujundavad aeda raamatutarkuse järgi

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Portaali Aed&Kodu lugejad eelistavad oma aeda rajades või kujundades võtta eeskuju raamatutest. Selliseid inimesi oli värske gallupi tulemuste järgi ca 60 protsenti. Vastajaist üle veerandi oli neid, kes ei vaja kellegi nõuandeid ning üle 5 protsendi vastajaist tellib appi spetsialisti. Aiakujundamist ei pidanud üldse oluliseks tegevuseks 7,8 protsenti vastajaist.

Ehkki kevadel suureneb hoogsalt aiandusraamatute müük, tunnistas Rahva Raamatu turundusjuht Anu Vagenstein, et kõige rohkem osteti neid ehitustegevuse kõrgaegadel, mil rajati ka palju uusi aedu.

Raamatute valik on aga jätkuvalt suur ning üha põnevamaid raamatuid tuleb juurde. Praegu on Rahva Raamatu kauplustes saadaval erinevaid eestikeelseid aiandusraamatuid ca 300. Lisaks on võimalik valida ingliskeelseid aiaraamatuid, mida veebi kaudu tellides saab kokku valida enam kui 800 nimetuse vahel.

«Igale rohenäpule leidub oma – on nii põhjalikke kogumikke kui ka ühe taimeliigi põhjalikke ülevaateid.»

Apollo turundusjuht Tiia Laul teatas, et neil on eestikeelseid peamiselt aiast rääkivad raamatuid müügil ca 80 nimetust.

«Mõne raamatu puhul on keeruline tõmmata piiri, kas tegemist on pigem kodu-, ehitus- või aiaraamatuga,» lisas Laul. Ka tema tunnistas, et võrreldes ehitusbuumi ajaga on müügis toimunud muutused.

«Eelmise aasta esimesest neljast kuust oleme aiaraamatute müügis natuke taga. Kui aga võrrelda 2008. aasta nelja esimese kuuga, mil aprillis oli Apollo poodides oli müügil palju soodushinnaga häid aiaraamatuid (näiteks «Aiakujunduse piibel», «Prillitoosi ravimtaimemäng», «Aia planeerimine», «Rõdu- ja terrassililled» jne), siis on mahajäämus veelgi suurem.»

Milliseid raamatuid praegu enim ostetakse, ei saa Laulu sõnul täpselt öelda, sest kindlaid eelistusi välja ei joonistu.

«Endiselt populaarsed on taimeraamatud, nt «Maagilised taimed ja taimemaagia. Legendid, faktid ja uskumused», «Kubja ürditalu ravimtaimed», «Kevadlilled, aga ka aiapidajale üldisemaid nõuandeid ja nippe õpetavad raamatud, sh Maria Thun’i «Aiandusnippe. Külvipäevad. Istutusajad. Saagikoristus» ja «Aastaring aias. 100 väärtuslikku näpunäidet» jne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles